Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 2023 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm Raporu’nda küresel ekonomik krizin etkileri ortaya koyulurken, belirsizliğin iş yatırımlarını baskıladığı, çalışanların maaşlarını azalttığı ve işçileri kayıt dışı istihdama ittiği kaydedildi.

1970’lerden bu yana ilk

Karar.com’da yer alan habere göre; Cenevre merkezli ILO, istihdamın 2023 yılında dünya genelinde istihdamın yüzde 1 oranında artacağını tahmin ederken, "Mevcut yavaşlama, birçok işçinin çok düşük ücretle, bazen yetersiz saatlerle daha düşük kaliteli işleri kabul etmek zorunda kalacağı anlamına geliyor" uyarısında bulundu.

Dünyanın dört bir yanındaki ekonomiler, Ukrayna'daki savaş da dahil olmak üzere jeopolitik gerilimlerin yanı sıra tedarik zinciri sorunu ve koronavirüs krizinden dolayı zarar görüyor. Bu koşullar, 1970'lerden bu yana ilk kez stagflasyon dönemini ateşledi.

‘2025’e kadar düzelmez’

ILO, gelirlerin artan enflasyona ayak uyduramadığı yaşam maliyeti krizinin de dünya çapında insanları yoksulluğa ittiğini açıklarken, raporda, "Önceki on yılda yoksulluğun azaltılmasında sağlanan ilerleme büyük ölçüde duraksadı" denilerek koronavirüs krizi sırasında istihdamdaki düşüşün en az 2025'e kadar düzelmeyeceği eklendi.