Yılın başında hızlı bir artış gösteren kredi kartından nakit çekim işlemleri, yılın ikinci çeyreğinde belirgin bir azalma yaşadı. Mart ortasında faiz oranının yüzde 5'e çıkarılmasıyla, kredi kartından nakit çekim ikinci çeyrekte, ilk çeyreğe kıyasla nominal olarak yüzde 50,11, reel olarak ise yüzde 54 oranında düştü. 

İlk çeyrekte, yüksek enflasyon ve alım gücündeki erime nedeniyle kredi kartından nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarına talep artmıştı. Mart ortasında faiz oranlarının artırılması, kredi kartından nakit çekimi önemli ölçüde etkiledi. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, kredi kartından nakit çekim miktarı, ilk çeyreğe göre ikinci çeyrekte yüzde 50,11 azaldı ve reel olarak %54'lük bir düşüş yaşandı. 

2025 yılı bütçe maratonu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yarın başlıyor 2025 yılı bütçe maratonu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yarın başlıyor

İlk çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre %78,65 oranında bir artış gözlenirken, yılın ilk çeyreğinde kredi kartından nakit çekim 326,74 milyar liraya çıktı. Ancak, yılın ikinci çeyreğinde bu rakam 162,99 milyar liraya geriledi. Alışveriş harcamalarında ise artış devam etti; yılın ikinci çeyreğinde alışverişler, ilk çeyreğe göre yüzde 15,36 oranında artış göstererek 2 trilyon 959 milyar 675 milyon liraya yükseldi. 

Merkez Bankası verilerine göre, kredi kartları sektörü yıl ortasında yüzde 28,5 büyüme hızına ulaştı. Bireysel kredi kartlarında büyüme %29,53, ticari kartlarda ise yüzde 25,45 olarak ölçüldü. Kredi kartı faizlerindeki artış, büyüme hızında gözle görülür bir düşüşe yol açtı. 

Kredili mevduat hesapları ise kredi kartından nakit çekimdeki yavaşlamanın aksine büyük bir artış gösterdi. İkinci çeyrekte bireysel kredili mevduat hesapları, ilk çeyreğe göre nominal olarak yüzde 35,3 oranında arttı ve reel artış yüzde 24,82 oldu.