Prof. Dr. Alagöz, firmaları daha kötü günlerin beklediğine dikkat çekti. Şehirde kiraların yükseldiğini de belirten Alagöz, 'yabancı işçiler olmasa sektör çeker' söylemlerine de sert yanıt verdi. Alagöz, “Şirketler köle arıyor. Bazı sanayicileri tenzih ederek söylüyorum. Kafalarına göre çalıştıracak eleman arıyorlar. Türkiye'de köle yok” şeklinde konuştu.

Alagöz, işletmelerin tamamının, öz kaynak yetersizliğinden dolayı finansal bunalım yaşadığını, 5-6 yıldır hükümet dışarıdan aldığı yüksek faiz ve borçlarla işletmeleri ipoteksiz, kefilsiz desteklendiğini dile getirerek işletmelerin büyük kısmı, bu parayı üretime aktarmaktansa, gayrimenkul ve taşınmaz yatırımlarına aktardığını belirtti.  Alagöz, 2023 yılı içinde 500'e yakın firma konkordato ilan etti. 2024 yılının haziran ayına kadar bu sayı 700'ü geçti. Yıl sonuna kadar 2 binden fazla firmanın iflas edeceği öngörülüyor dedi.

Yabancı işçilerin kayıt altına alınması ve sigortasız çalışmaması gerektiği konusuna da değinen Alagöz, ''Mevzu sadece işçinin kaçak çalıştırılması değil. O işçi kaçak çalıştırıldığında devletin milyarlarca dolarlık vergi kaybı oluyor. Konya'da kalifiyeli eleman var. Şirketler köle arıyor. Bazı sanayicileri tenzih ederek söylüyorum. Türkiye'de köle yok. Türk insanı, bu zihniyetle hareket eden sanayicilere köle olmayacak. 'Yabancılar olmasa sektörler çöker' ifadesi tam anlamıyla ihanettir ve masum değildir.'' dedi.

Konya’da kiralık daire fiyatlarının artmasının nedeninin Konya’daki nüfusun %10’unundan fazlasının sığınmacılardan oluşmasının yanı sıra deprem sonrası Türkiye genelinde inşaat sektöründe girdi maliyetlerinin artması, işçilik masraflarının yükselmesiyle faiz oranları da artışa geçtiğini kira fiyatlarını yükselttiğini belirten Alagöz, ''Merkeze yakın yerlerdeki evlerin kiraları 30 bine dayandı. Asgari ücret 17 bin lira. Devlet memurlarının maaş ortalaması 29 bin TL yakında kiracı ve ev sahipleri arasındaki gerginliklere şahit olacaksınız'' diyerek cevap verdi.

TCMB rezervleri, 2 milyar 311 milyon dolar azalışla 159 milyar 619 milyon dolardan 157 milyar 308 milyon dolara indi TCMB rezervleri, 2 milyar 311 milyon dolar azalışla 159 milyar 619 milyon dolardan 157 milyar 308 milyon dolara indi

Ekonomi ’de asıl fırtınanın Eylül ayından sonra kopacağına dikkat çeken Alagöz, Bakın dünyada hiçbir ülkede günlük yaşamsal ihtiyaç kredi kartı ile karşılanmıyor. Bu unvanı sadece Türkiye aldı! Emekli, işçi, memur... Bunların tamamını toplayın, bir ayda aldıkları maaş, döviz karşılığı yaklaşık 135 milyar dolar. Sadece kredi kartı borcu ve tüketici kredisi borcumuz 89 milyar dolar.  Türk milleti fakirleştiriliyor. Hükümet de buna çözüm bulmuyor.  Ülkenin en büyük şirketleri vergilerini ödemiyor. Yük, garibanın omzuna yüklendi. Daha neyi konuşalım? Bu hükümet, Türk milletinin aidiyet duygusunu öldürdü.  Milli ve manevi değerlerimiz i törpülendi. Faiz hep haramdı. Öyle bir anlayış oldu ki sanki 22 yıl önce faiz günahtı, iktidarla birlikte faiz normalleştirildi! İnsanlar, risk almaktansa parasını faize yatırıyor. Devlet, burada ortaya çıkıyor. Türkiye'de insanlar hükümete güvenmiyor. İfadelerine yer verdi.

Kaynak: merhabahaber.com