Bu yıl okullar 11 Eylül tarihinde açılıyor. Okulların açılmasına 1 aydan daha az bir süre kala aileler kırtasiye masraflarını araştırmaya ve bir yandan da alışveriş yapmaya başladı. Çarşı pazar ve online alışveriş sitelerine baktığımızda defter, kalem, silgi, cetvel gibi temel kırtasiye ürünleri bu yıl adeta cep yakıyor.
İşte tek bir çocuğun okula başlama maliyeti;
Çocukların olmazsa olmazı tüm yükünü taşıyan çantalar. Bunlara süper kahramanlı çantalar da eklenince fiyat bir hayli kabarıyor. Çanta fiyatları suluk ve beslenme çantası dahil 900 liradan başlıyor 2 bin liraya kadar çıkıyor.
Çocukların öğrendiklerini yazıya dökebilmesi için gerekli olan malzeme defterler. Bir çocuğun en az 8 defteri olmak zorunda tabi bunlara yaprak sayısı da ekleniyor. 96 yapraklı 8 defter 288 lira. Yıl içinde bu defterler 4 kez yenilenebiliyor. Ve ders sayısına göre artabiliyor.
Kalemliklerin içi tam dolamayacak
Kurşun kalemlerin adeti geçen yıl 3 liradan satılıyordu. Bu yıl 7 liradan başlıyor.
12’li kalem 85 lira
6 adet silgi: 80 lira
Boya kalemleri: Set 385 lira
Okul kıyafetleri
Her okulun ayrı kıyafet modeli bulunuyor. Bu nedenle bir çocuk ilk okula başlaması dahilinde pantolon/etek, uzun/kısa kollu t-Shirt takımı yeri ve okuluna göre ortalama bin liradan başlıyor.
Bu kıyafetlere bir de beden dersi için gerekli malzemeler ayakkabı ve spor kıyafetleri eklersek ortalama 2 bin lira.
Yani bu ihtiyaçlar, öğrencinin yaşına, okul türüne ve kişisel gereksinimlerine göre değişebilir. Ürünleri hesaplarken minimum düzeydeki fiyatları ele aldık.
Tek bir çocuğun ortaya çıkan toplam masrafı 7 bin 500 TL civarında. Bir de 2. ve 3. çocuk eklersek 22 bin lirayı aşıyor. Bu hesaplamalara öğretmenlerin yıl içinde proje, ek kitap fiyatları, servis ücretleri ve beslenme masrafları dahil değil.
Pahalısı cep, ucuzu can yakıyor
Bu fiyatlarla aileleri zora sokacak okul masrafları haliyle onları ucuza yöneltecek. İşte bu durumda da ayrı bir tehlike önümüzü kesiyor.
Aydın Ağaoğlu bu konuya ilişkin "İşin sağlık boyutu açısından bakıldığında uzak doğudan ithal ucuz kırtasiye ürünlerinin birçoğunun zararlı olduğu ve çocukların sağlığını tehdit ettiği görülmüştür. Kokulu, renkli ucuz kırtasiye ürünlerinin çocuklarda alerjik reaksiyonların yanında karaciğer, böbrek ve üreme organlarında tahribat yaptığı tespit edilmiş ve uzmanlarca bu ürünlerin çocuklardan uzak tutulması önemlidir. Bu türden ürünler satın alınırken ürünlerin TSE, ISO, CE, ve benzeri kalite simgelerinin bulunmasına dikkat edilmeli ve bir sıkıntı meydana gelmesi halinde hak arama imkanı bulunması için mutlaka fatura veya satış fişi alınmalıdır. Sorun yaşayan veliler durumu Milli Eğitim ve Ticaret Bakanlığına internet üzerinden şikâyet etmelidirler." ifadelerini kullandı.
Kırtasiye malzemeleri geçen yıla göre 3 kat arttı
Ağaoğlu çocuk okutmanın maliyetini şu sözlerle dile getirdi:
Okulların açılmasına az bir süre kala, şimdi de öğrenci velileri; kitap, kırtasiye, kıyafet, okul servis ücreti gibi harcamalardaki artışların geçtiğimiz eğitim, öğretim yılına oranla yüzde yüzün üzerinde olduğunu görünce endişeye kapıldılar. Emeklilerin aylığına yüzde 25, asgari ücretle çalışanlara yüzde 34 oranında zam yapılmasına rağmen okul masrafları iki katından fazla artış gösterdi. Özellikle, çocuğunu ilk kez okula yazdıran velilerden, bazı okullarda bağış olarak yüksek bedeller talebinde bulunulması şikayetlere yol açıyor. Hele çocuğu özel okula gönderen velilerden talep edilen tutarlar, zorunlu tutulan ek kitap, kırtasiye, forma, yemek, servis, işin mali boyutunun yanı sıra bir de hukuki, ekonomik ve sağlık boyutu bulunuyor. Devlet okullarında kayıt ücreti istenmesinin hukuki dayanağı yoktur. Özel okullarda ise eğitim ücreti dışında alınan ek hizmetler veli onayıyla verilebilir olmasına rağmen, özel okulların tamamına yakını tarafından; yemek, kırtasiye, ek kitap, etüt, kıyafet gibi okula ait ürünler geçen yılki fiyatın neredeyse üç katına velilere dayatılmıştır.