Merkez Bankası (MB) verilerine göre mayısta net hata noksan kalemi sıfırlandı. Bir ülkenin dış dünyayla ekonomik ilişkilerini gösteren ödemeler dengesine ilişkin verilerin derlenmesinde ortaya çıkan hata ve eksikliklerin tabloda gösterildiği kaleme net hata ve noksan adı veriliyor. Bu kalemdeki paraların nereden geldiği veya nereye gittiği belirsiz. Daha sonra paranın kaynağı belirlenince tablo düzeltiliyor.

2022’de net hata noksan kaleminde 24,2 milyar dolar giriş kaydedilmiş ve rekor kırılmıştı. Ancak 2023’ün ilk beş ayında 15,1 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para çıkışı kaydedildi. Mayıstaysa bu kalemde 7,4 milyar dolarla Aralık 2021 sonrası en büyük çıkış görüldü. Böylece 2022’de giren kaynağı belirsiz paranın neredeyse tamamı çıkmış oldu.

Türkiye ilk sırada yer alıyor

Tabloya göre Türkiye aylık 7 milyar 933 milyon dolar açık verdi. Yıllık cari açıksa 60 milyar dolara yükseldi. Diğer yandan MB rezervleri mayısta 16,5 milyar dolar azaldı. Yani seçim ayı mayıs, ekonomi göstergelerinde birçok kalemde rekor getirdi.

Ekonomi yönetimi ve MB, bu duruma her ülkede rastlandığını iddia etse de Türkiye, kaynağı belirsiz para giriş çıkışlarında verilere göre ilk sıralarda yer alıyor.

'Olağan şüpheli: Rusya’ya doğalgaz ödemelerinin ertelenmesi'

Kayıtdışı paraya ilişkin gelişmeyi değerlendiren Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi, Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, bir grafikle 2022 ile 2023 arasındaki değişimi anlattı.

Kara Twitter'daki paylaşımında “Net hata noksanın gizemli yükselişi ve düşüşü isimli tablo” diyerek ekledi: “Olağan şüpheli: Rusya'ya doğalgaz ödemelerinin ertelenmesi.”