OMÜ Ziraat Fakültesi'nden Doç. İslam Saruhan, kahverengi kokarcanın Türkiye'de yeni ama dünyada çok eski bir geçmiş olduğunu belirterek, "Böcekler eğitile girdi. Çok tehlikeli olduklarını belirtirler, görmeziz diyemeyiz. Çünkü böcekleri tanırız, ne söndürülmezler. Böceğin ne kadar tehlikeli olduğunu daha önceki girişlerinde girişinde yaptıkları zarardan dolayı" dedi.

Kahverengi kokarcanın istilacı böcek olduğunu hatırlatan Doç. Saruhan, "Sebebi; yaygın olarak hızlı bir şekilde yayılıp, çok fazla ürüne zarar veriyor. Örneğin, kokarca yaklaşık 300'e yakın bitkiye zarar verebiliyor, bir ürün sezonda 3-4 tane aynı bölgede zarar veren önemli bir böcek. Tabii Karadeniz Bölge, bu kokarca için iklim bakımında en uygun bölge. Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık da bunun en önemli konukçuları arasında olduğu için, fındık için çok tehlikeli bir zararlı olarak zararlı çıkıyor" diye konuştu.

'KIŞLAKLARDA MÜCADELE OĞLU DERECE ÖNEMLİ'

Böcekle mücadelede 4 temel yöntemin olduğunu belirten Doç. İslam Saruhan, "Bunun 2 parçasını belki devlet bütçesi ama sağlanan çiftçiler tarafından yapılması son derece önemli. Bunlar ilki şu anda böceğin en zayıf nokta olarak kışlaklarda toplu halde kalır. Böceğin evlere, korunaklı barınaklara kışı geçirmek için girip, bir koku alarak Orada toplu halde bulunurken, bizim onu ​​çok iyi fark etmemiz ya da farkımız mümkün değil. Bir sonraki sezon gelecek böcekler ciddi şekilde azaltacaktır. Kışlaklarda, bir dahaki sezonda 3 bin tane böcek imha edilmişti.Bunu tamamen yapmak zorundaydık.Kışlaklarda nasıl mücadele ediliyor? Özel ilaçlar var. Tarım ilacı kesinlikle evlerde kullanmıyoruz. Bu çok önemli. Evlerde kullanılan işletim sistemlerini de ilaçla kullanırız. Bir de böceğin barınaklarına engel olmamız lazım. Bacalar, parçalar, yapılar kapatılırsa, böceklerin evlere girmeyip, dışarıda bölgelerde, kışın çoğunluğunun soğuktan öleceğini de bilelim" dedi.

'HAZİRANDA İLAÇLAMA YAPMAYIN' UYARISI

Kimyasal mücadelede zamanın çok önemli olduğunu ifade eden Doç. Saruhan, "Tabii kışlaklarda mücadele süreçlerinda doğal olarak böceğin çoğu yok edemeyeceğimiz için bir kısmımız bize sezonda gelecek. Fındık bahçemizde ya da diğer ürünlerimize zarar verecek. Bunu engellemek için de kimyasal mücadele süreçleri. Kimyasal mücadelede zamanlama çok önemli ve ilaçlamaların böceğin biyolojisine göre belirleyip belirlemesi , etkin bir mücadeleyle, ürünümüzü de zarar görmeden paketleyebiliriz. Pahalı bir sistem ve etkisi biraz sınırlı. Diğer önemli bir mücadele olarak da bu böceğin yumurtasını yiyen samuray arısı dediğimiz bir böcek. da haziran ayına denk geliyor. Üreticilerimiz sezonda haziran yerine kesinlikle ilaçlama yapmayı önermiyoruz. Yumurta döneminde zararlıyı başarma şansımız yok. Çünkü yumurtasını saklıyor, yumurtalarını saklıyor, biraz zor. Aynı zamanda yumurtayı yiyen arıyı da yok ettiğimiz için bize ilaçlama zarar olarak geri dönecektir. Bu dönemde ilaçlamaya dikkat ederek, zararın dağıtılmasını düşürüp, ürünümüzü sepetine sağlam koyabiliriz" diye konuştu.

Çanakkale'de denizi kirleten gemiye 39 milyon lira ceza kesildi Çanakkale'de denizi kirleten gemiye 39 milyon lira ceza kesildi

Bölgesel kokarcayla ilgili alternatif yöntemlerin geliştirilerek geliştirildiğini Doç. Saruhan, "Kahverengi kokarcaya karşı şifam 4 mücadelenin dışında alternatif mücadele yöntemleri çalışmaları da devam etmektedir. Bunların bir kısmı da bu parçaların iletişim için kullandığı sesi taklit ederek, bahçelerdeki bazı cihazlarla birlikte, ayrılıkları arasındaki yolları bozup, çiftleşmesini engelleyip, bu şekilde devam etmektedir. Bu Operasyonlar, şu anda laboratuvar aşamasında, eğer etkili olursa olsun, böceklerle mücadelede sahada da kullanılacaktır" dedi.