Bir kahve firması, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde de yer alan Türk kahvesinin tüketim verilerini paylaştı.
Firma, '5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’ne özel olarak kahve tüketim alışkanlarını tespit için 15 ilden bin 650 kişinin katıldığı araştırma yaptı.
Araştırmada yer alan, Türk kahvesinin en çok nerede, ne zaman içildiği, nasıl muhafaza edildiği, hangi yöntemle pişirildiği ve sunumu ile ilgili sonuçlar şöyle:
En çok evde tüketiyoruz
Toplumun Türk kahvesi içmekten en çok keyif aldığı yer, yüzde 73,21 oranıyla evleri. Evi sırasıyla ofis ve kafeler takip ediyor. Önceki yıllarda yapılan araştırmaların sonuçları da Türk kahvesi keyfinin evde, arkadaş ya da komşuda sohbet eşliğinde sevildiğini ve bunun yıllar içinde değişmediğini teyit ediyor.
Sade içenlerin sayısında artış
2019 yılı araştırma sonuçlarına göre, Türk kahvesini orta şekerli sevenlerin oranı yüzde 55 iken, bu oran 2022 yılında yüzde 33’e kadar geriliyor. Bu yıl yapılan araştırmanın sonuçlarına göre yüzde 41 oranı ile en çok sade Türk kahvesinin tercih edilmesi, yıllar içerisinde değişen tüketici alışkanlıklarına bağlı olarak şeker tüketimini azaltmaya yönelik eğilimin arttığını gösterdi.
Geleneksel fincandan vazgeçemiyoruz
2020 yılında en çok akşam saatlerinde içilen Türk kahvesi, bu yıl yüzde 37,76’lık bir oranla, en çok günün ilk öğünü olan kahvaltıdan sonra tercih ediliyor. Ancak kahvaltıdan sonra kahve keyfini günün her saatine yayanların oranı da yüzde 33,27 ile ikinci sırada yer alıyor. Türk kahvesini geleneksel fincanda mı double fincanda mı tercih edersiniz sorusuna yanıt olarak ise katılımcıların yüzde 73,7’si geleneksel fincanı tercih ettiğini belirtiyor.
Pişirme yöntemi olarak makineleri tercih edenler arttı
Türk kahvesini pişirmek için kahve makineleri yavaş yavaş geleneksel cezvelerin yerini alıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 56’sı Türk kahvesini elektrikli kahve makinelerinde, yüzde 44’ü ise cezvede pişiriyor.
Misafire özel pişirme
Türk kahvesi pişirdiğinde köpüğü kaçsa da içerim diyenlerin oranı yüzde 66,7 iken, aynı durum misafir söz konusu olduğunda köpüksüz kahve kabul görmüyor. Misafire pişirilen kahve köpüksüz olursa yeniden yaparım diyenler, yüzde 81'lik bir oranla öne çıkıyor.
Türk kahvesini tüm dünya tanımalı
Türk kahvesi kültür ve geleneğini en çok hangi kıtada yaygın olarak görmek istersiniz sorusuna da 2 kişiden 1'i Avrupa olarak cevapladı. Avrupa’yı, Asya ve Amerika takip etti."