Neredeyse her gün meydana gelen depremler Türkiye'nin 'deprem ülkesi' olduğu gerçeğini hatırlatmaya devam ediyor.

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde düzenlenen "Depremle yaşamak" konferansında, Türkiye'de son 3 yıldır depremlerin arttığını söyledi.

'Depremlerin devam edeceğini söyleyebilirim'

Dünyanın birçok yerinde depremin olduğunu hatırlatan Moriwaki, "Toprak biriktirdiği gücü atmaya çalışıyor. Özellikle 3 sene önce Silivri'den başladı. Sonra Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay geldi. Arada Muğla, Manisa, İzmir'de depremler oldu ve Türkiye'de depremlerin devam edeceğini de söyleyebilirim." dedi.

Alanya'nın deprem tehlikesi olarak 4. kategoride yer aldığını dile getiren Moriwaki, Doğu Anadolu fay hattıyla ilişkili Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay'dan sonra Kıbrıs'a uzanan bir fay hattı olduğunu belirtti.

Yerlikaya: 53 bine yakın Suriyeli geri döndü Yerlikaya: 53 bine yakın Suriyeli geri döndü

'3 metrelik tsunaminin oluşması mümkün'

Moriwaki, Alanya'da bulunan fay hattının deniz içinde olduğunu hatırlatarak, "Alanya için bir tehlike söz konusu değil ama sahil kesimlerinde tsunami tehlikesi oluşturuyor. Japonya'daki gibi şiddetli bir deprem bu bölgede olmayacak ama en kötü senaryoda 3 metrelik tsunaminin oluşması mümkün. Bu da sahil kesimlerinde bir sıkıntı oluşturabilir. Burada da insanlar depremden sonra deniz kenarından en az 3 metre yükseklikteki sağlam binaların 2 ve 3. katına çıkmaları gerekebilir. "diye konuştu.

'Binaların 1999'dan sonra kalitesinin arttı'

Türkiye'deki binaların 1999'dan sonra kalitesinin arttığını belirten Moriwaki, son depremlerde yeni yapılan binalarda hasarın çok daha az olduğunu ifade etti. bunun da denetimlerin daha doğru yapıldığını gösterdiğini dile getiren Moriwaki, "1999 depreminden sonra ilerleme oldu ama bu da yetmeyecektir. Daha çok çalışmak lazım." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki yapıların yüzde 50'sinin düzeltilmesi gerektiğini söyleyen Moriwaki, "Kentsel dönüşümü binalarda hemen yapmak lazım. Kentsel dönüşümü yaparken binada güçlendirme de yapılabilir. Bunun için Japonya'dan 2 şirketi Türkiye'ye getirttim." dedi.

Moriwaki, depremde alınacak önlemlerin yanı sıra insan eğitiminin uzun vadede çok önemli olduğunu kaydederek, eğitimin anaokulundan başlanması gerektiğini sözlerine ekledi.