Türkiye 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük yıkıcı depremle sarsıldı. 10 ilde etkisini gösteren depremde büyük hasarlar meydana geldi. Arama kurtarma çalışmaları bölgelerde aralıksız devam ederken. Uzmanlarda bu depremin yaşanabileceğini ön gördüklerini belirttiler. 

TV5 televizyonunda Mustafa Deniz'e konuk olan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Moriwaki, Kahramanmaraş'ta seminer verdiğini ve bu bölgede yıkım olacabileceğini mühendis ve mimarlara anlattığını belirtti.1234567-4

Moriwaki Japonya'da da büyük depremler olduğunu ancak bu kadar büyük yıkımlar yaşanmadığını belirterek Türkiye'de inşaat sıkıntısı olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti; 

Doğu Anadolu fayı hattı, Elazığ'dan başladı. Önce Türkiye'de Silivri'den, kırıldı ondan sonra Elazığ kırıldı Bingöl'de küçük deprem oldu. Ondan sonra tekrar ikinci Elazığ başladı. Doğu Anadolu Fay Hattı uzun zaman kırılmıyordu ve Elazığ başladı.

“Bu tarafta olabilir dedim”

Geçen sene Aralık'ta bu Kahramanmaraş’a gittim ve orada inşaat mühendisleri mimarlar hatta AFAD’dan kişilerle seminer yaptım. O kişilere “Elazığ’dan sonra bu tarafta olabilir” dedim.

"Devlete de söyledik"

Japonya’da bina çökmüyor deprem oluyorsa da, dokuz deprem öyle oluyorsa da bina çökmüyor.

Hatay’da gördük binalar çok kötü çöktü. Zemin yumuşak kötü olabilir ama yanındaki bina sağlam kalmış. Türkiye’de inşaat olarak sıkıntı var bunu maalesef bunu devlete söylüyoruz. Araştırmalara göre izin almadan ruhsat almadan kaçak bina yapan çok fazla. Normalde mimar ve mühendis yapıyor bunu belediyeye veriyor.