Yanardağın yaydığı 'hayati tehlike yaratabilecek zehirli gazları' gerekçe gösteren İzlanda polisi, bölgede yaşayanları camları kapalı şekilde uyumaları ve havalandırma sistemlerini kapatmaları konusunda uyardı.
Reuters'ın aktardığına göre, Facebook'ta konuya ilişkin yayınlanan yazılı açıklamada, "Polis, bilim insanlarının tavsiyeleri doğrultusunda, büyük ve hayatı tehdit eden zehirli gaz kirliliği sebebiyle patlama bölgesine erişimi kısıtlama kararı verdi" denildi.
Son iki yılda üçüncü patlama
Ülkenin meteoroloji kurumu da aynı bölgede son iki yıl içinde üçüncü kez lav fışkırdığını aktardı.
BBC Türkçe'nin haberine göre, volkanik hareketlilik yaşanan bölge başkente yalnızca 30 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Havalimanı yolu üzerinde yer alan lav akışını görüntülemek isteyen araçların ise yol kenarında biriktiği aktarıldı.
İzlanda Meteoroloji Kurumu, konuya ilişkin olarak, "Püskürme, Litli Hrutur'un (İzlandaca 'Küçük Koç') hemen kuzeyindeki küçük bir çöküntüden yayılıyor ve buradan kuzey-batı yönünde duman çıkıyor" açıklaması yaptı.
İzlanda Üniversitesi'nde Volkanoloji Profesörü olan Thorvaldur Thordarson, AFP'ye “Üç çatlaktan her yöne lav akıyor” dedi.
Patlama bekleniyordu
Thordarson’un verdiği bilgiye göre, düşük yoğunluklu ancak güçlü püskürmeler yaşanıyor. Profesör Thordarson, bölgede geniş nitelikli bir tehdit olmadığını da söyledi.
Patlamadan önceki hafta bölgede binlerce küçük deprem kaydedilmişti ve bir patlama bekleniyordu. 2021 yılında Geldingadalur vadisindeki püskürme yaklaşık altı ay devam etti. Bu bölgedeki yanardağ yaklaşık 900 yıldır uykuda bulunuyordu.
İzlanda’da şu anda aktif kabul edilen 33 volkanik sistem bulunuyor. Ortalama olarak her beş yılda bir patlama yaşanıyor. 2010 yılında Eyjafjallajokull volkanının patlaması sonrası Avrupa geneline yayılan duman tabakası 100 binden fazla uçuşun iptaline eden olmuştu.