167 ülkeden 191 milyon işçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) 2024 Küresel Haklar Endeksi raporuna göre, Türkiye, işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasında yer alıyor. Endekste Türkiye, Bangladeş, Belarus, Ekvador, Esvatini, Filipinler, Guatemala, Mısır, Myanmar ve Tunus ile birlikte en kötü 10 ülke arasında gösteriliyor.
BBC'nin haberine göre raporda, Türkiye'de sendikalara katılma ve faaliyet gösterme özgürlüklerinin kısıtlandığına, grev hakkının ihlal edildiğine ve kötü çalışma koşullarının yaygın olduğuna dikkat çekiliyor.
Son dönemde Türkiye'de işçi cinayetlerinin arttığına ve işçilerin sendikal faaliyetleri nedeniyle tutuklandığına dair örnekler de rapora yer alıyor.
SENDİKALAR VE ÜYELERİ SİSTEMATİK OLARAK VE ASILSIZ SUÇLAMALARLA KOVUŞTURMAYA UĞRUYOR
Rapor, Türkiye’de hak ve özgürlüklerin baskı altına alındığını, sendikaların ve üyelerinin sistematik olarak ve asılsız suçlamalarla kovuşturmaya uğradığını öne sürüyor.
Aynı zamanda işverenlerin “sendikalaşma girişiminde bulunan işçileri sistematik bir şekilde işten çıkararak sendika düşmanlığı yaptığı” belirtildi.
Raporda Deriteks Sendikası eski başkanı Makum Alagöz’ün silahlı saldırı sonucu yaralanması, 1 Mayıs 2023’te İstanbul’da düzenlenen gösteriler sırasında çok sayıda protestocunun gözaltına alınması gibi örnekler yer aldı.
ITUC Genel Sekreteri Luc Triangle, raporun ardından, “Endeks, 11 yıldır dünyanın her bölgesinde işçi haklarındaki hızlı gerilemeyi gösteriyor” açıklamasında bulundu.