Kara Surları Millet Bahçesi'ndeki etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Turan, lalenin ana vatanının Orta Asya olduğunu belirterek göç eden Türklerle Anadolu'ya gelen lalenin tüm yaşama ve kültüre sirayet ettiğini söyledi.

Turan, lalenin özellikle geleneksel süsleme sanatlarının çok sevilen motiflerinden biri olduğunu dile getirerek Selçuklu abidelerini süsleyen çinilerde, ahşap işlemelerde, Osmanlı mimari unsurlarında, ebru, tezhip, minyatür gibi sanatlarda lalenin tüm güzelliğiyle arzıendam ettiğini kaydetti.

Lalenin aynı zamanda Türk edebiyatında da önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Turan, şöyle devam etti:

"Laleyi meydana getiren harflerin Allah lafzında da bulunması dolayısıyla klasik şiirimizde Cenabıhakk'a duyulan aşkın sembolü kabul edilmiştir. Tarihi kaynaklardan, lalenin 16. yüzyılda Avrupa'ya taşındığını, kısa zamanda burada tam anlamıyla bir lale modası yaşandığını biliyoruz. Lale, her ne kadar bize mahsus bir kültürün parçası olsa da bugün bir tarım ülkesi olmakla övünen Hollanda'nın laleyi nasıl kendi kültürüne mal ettiğini de biliyoruz. Son yıllarda lalenin tekrar ana yurduna dönmesi için yapılan çalışmalar semeresini vermektedir."

Türkiye'nin birçok yerinde yetiştirilen lalelerin tüm dünyada Türk lalesi olarak alıcı bulduğunu aktaran Turan, Türk kültürü ve İstanbul'la özdeşleşen lalelerin baharı şenlendirmesi için Kara Surları Millet Bahçesi'ne lale soğanları ekeceklerini dile getirdi.

Turan, İstanbul'da lale denilince akla eski Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş döneminin gediğini belirterek, kendisini rahmetle andı.

Konuşmaların ardından Başkan Turan ile Vefa, Çapa Fen ve Pertevniyal liselerinden öğrenciler, protokol üyeleriyle lale soğanı dikti.

Etkinliğe, siyasi partilerin ilçe temsilcileri, İstanbul Lale Vakfı Başkanı Salih Arslan ile protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı.