Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremde can kaybı 44 bin 218 oldu. Henüz tamamlanmayan hasar tespitlere göre yıkık ve yıkılacak bina sayısıysa 164 bin 321.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı.

İBB Başkanı İmamoğlu önceki gün İstanbul’da olası bir depremde yıkılacağı kesin olan binalarda 'karbon elyaf yöntemi" ile koruma sistemine geçileceğini söyledi. Bu yöntemle Hatay'da bir bina ayakta kalmıştı.

İMAMOĞLU: BAŞVURU SAYISI BİRKAÇ GÜNDE 100 BİNE ULAŞTI

Dün İstanbul'da Deprem Çalışma Grubu Toplantısı'nda depreme hazırlık için yapılan çalışmaları paylaşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İBB ekipleri binaların risk durumlarını saptayabilmek için 107 bin binayı ziyaret etmiş. O ziyaretlerde sadece 29 bin bina sahibi izin vermiş. Yüzleşmek istemiyoruz. Kahramanmaraş depremi sonrasında başvuru sayısı birkaç günde 100 bine ulaştı" dedi.

Burada konuşan İmamoğlu, "Yaptığımız bütün araştırmalarda en kaygılı kesim 25 yaş altı. İnsanlarımızın en büyük kaygısı evinin deprem karşısındaki dayanıklılığı. İstanbulluların endişe ve kaygısı eviyle de sınırlı değil. Sokağı, semti ve İstanbul'un tarihi tarifini yapmamıza vesile olan tarihi binaları da kaygı oluyor. Bu kaygı çok yüksek.'' dedi.

'İSTANBUL’DA KAÇ BİNADA VİTRİN İÇİN KOLON KESİLDİ?'

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün "İstanbul olursa bu kadar can kaybıyla da kurtulamayız. Aklımızı başımıza toplayalım. Oturup çalışma ve doğruyu yapmak zamanı" diyerek uyardığı olası İstanbul depremini kaleme aldı.

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, bugünkü köşesinde “Oturduğunuz binanın altına bakın. Varsa dükkânların vitrin durumu nedir? İstanbul’da kaç binada vitrin için kolon kesildi?” diye sordu.

Çekirge yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Beyoğlu Belediye Başkanı bir sabah çıksa...Yalnız İstiklal Caddesi’nde acaba kaç binanın altı vitrin için genişletilmiştir? Vitrin için genişletmenin tek yolu var. Ya binanın altındaki kolonları ve kirişleri traşlayacaksınız ya da bir kaç tanesini keseceksiniz...Vitrini genişletmek için dolgu duvarları da kırıp açanlar var. Acaba bu durumda olan bina sayısı ne kadar? Bu, İstiklal Caddesi...Bağdat Caddesi’nden Vatan Caddesi’ne kadar acaba İstanbul’da durum nedir... Yeşilköy İstasyon Caddesi’nden Nişantaşı Vali Konağı’na ve meşhur Nispetiye’ye kadar İstanbul’un “vitrin caddeleri”ni düşünürseniz... Bakıyorsunuz, 10 katlı bir apartman. Altında otomobil galerisi var. Geniş cepheli dükkânlar. Hatta atölyeler. Dev zincir marketler, geniş cepheli ve geniş zeminli dükkân kiralıyorlar. Mümkünse kolonsuz... Acaba apartman altlarındaki bu marketlerde durum nedir. Kolonlar, kirişler, dolgu duvarlar ne durumdadır..." ifadesini kullandı.