Rus medyasında çıkan haberlere göre; Siyonist İsrail’in, İran'ın enerji sektörüne yönelik olası bir saldırısına İran yeni bir misilleme ile karşılık vermeye tamamen hazır.

Petrol tesislerinin vurulması ihtimali

İran’ın petrol tesislerinin hedef alınması olasılığının geçen haftadan bu yana Tahran ile teması artıran Körfez ülkelerinde de endişeye neden olduğu konuşuluyor.

Gazze soykırımı ikinci yılına girerken Siyonist İsrail, Lübnan’da Hizbullah’a yönelik kara harekatı başlattı.

Suriye ve Yemen’e de zaman zaman saldırılarda bulunan Siyonist İsrail’in, İran’ın geçen haftaki balistik füze saldırısına nasıl yanıt vereceği belirsizliğini koruyor.

Rus medyasında, Siyonist İsrail’in İran’ın enerji sektörünü hedef alan olası bir saldırısına Tahran'ın yeni bir misilleme ile karşılık vereceği belirtiliyor.

Rus devlet televizyonu: İran misillemeye tamamen hazır

Rusya devlet televizyonu RT, İranlı yetkililere dayandırdığı haberinde, Siyonist İsrail'in petrol ve nükleer tesisleri de dahil olmak üzere enerji sektörünü hedef alan olası bir saldırısına karşı, İran’ın yeni bir misilleme yapmaya tamamen hazır olduğunu belirtti.

RT, isminin belirtilmemesi koşuluyla konuşan İranlı yetkilinin ''Örnek vermek gerekirse, Siyonist İsrail'in İran'ın petrol altyapısını hedef alması durumunda, Tahran da yanıt olarak Siyonist İsrail'deki üç ana petrol rafinerisini vuracak'' ifadelerini kullandığını aktardı.

İran’ın olası bir saldırıya yönelik misillemesinin “orantılı, yerel ve uluslararası normlara'' uygun olacağı belirtildi.

Nükleer doktrinin gözden geçirilmesi ihtimali

Rus basınında yer alan haberde, olası bir saldırıda sivillerin zarar görmesi veya sivil alanların hedef alınması durumunda, Tahran'ın nükleer doktrinini de gözden geçireceği ifade edilirken bu konuda ayrıntı verilmedi.

İran, Siyonist İsrail’e 1 Ekim’de yaklaşık 180 balistik füze ile saldırmış, saldırının Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin temmuz ayında Tahran'da şehit edilmesi ve geçen ay Lübnan'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın şehit edilmesine misilleme olarak gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

Dünya Bankası, dünyanın yüzde 8,5'inin aşırı yoksulluk içinde yaşadığı açıkladı. Dünya Bankası, dünyanın yüzde 8,5'inin aşırı yoksulluk içinde yaşadığı açıkladı.

Körfez ülkelerini korku sardı

Siyonist İsrail'in İran'a vereceği yanıtla ilgili olasılıklar gündemdeyken, İran Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı geçen haftadan bu yana Körfez ülkeleri ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Siyonist İsrail ve İran arasındaki gerginlikte dengeli bir pozisyon yakalamaya gayret eden Körfez ülkelerinin İran’ın petrol tesislerinin hedef alınmasından yana olmadığı konuşuluyor.

ABD merkezli Wall Street Journal, Arap ülkelerinden yetkililere dayandırdığı bir haberde; İran’ın Siyonist İsrail’e yardım etmeleri durumunda Körfez ülkelerini ve Ürdün’ü hedef almakla tehdit ettiğini iddia etti. İran’ın petrol tesislerinin hedef alınması halinde Körfez ülkeleri kendi petrol tesislerinin İran tarafından hedef almasından endişe duyduğu ve bu bağlamda ABD’li yetkilerle görüştükleri gündemdeki iddialar arasında.  

ABD Başkanı Joe Biden, 3 Ekim’de Siyonist İsrail’in İran’a vereceği karşılık ile ilgili yaptığı bir açıklamada petrol tesislerinin hedef alınmasının değerlendirilme sürecinde olduğunu söylemişti. Biden’ın açıklamasının ardından aynı gün petrol fiyatları yüzde 5 oranında yükselmişti. Biden daha sonra ''Onların (İsrail’in) yerinde olsam petrol tesislerine saldırmam’’ ifadelerini kullanarak ABD’nin böyle bir saldırıya sıcak bakmadığı mesajını vermişti.