İstanbul Planlama Ajansı (İPA) başkanı Buğra Gökce, kamu özel iş birliği yatırımlarının hazineye yükünü sayıları vererek açıkladı, anlaşmaların kamuoyunu, çocukları, ve ülkenin geleceğini düşünerek yapılmasını istedi. Belediyelere uygulanan haczi hatırlatan Gökce, "Belediyeleri kaynaklarından mahrum bıraktığınızda esasında halka gidecek hizmetleri kesmiş oluyorsunuz." yorumunu yaptı.

Osmangazi ve Avrasya Tüneli'ndeki geçiş garantisini örnek gösteren Gökce, şöyle konuştu:

"Kamu Özel İş Birliği projeleri; geçiş garantili yollar, hava limanları, hasta garantili hastaneler... Hatta bu hastanelerde MR garantisi falan da var... Yapılmasın demiyorum. Bunlarda kamuoyu, çocuklarımızı, geleceğimizi korumaya yönelik anlaşmalar yapmaya ihtiyacımız var. Mesela Osmangazi Köprüsü'nden geçiyorsunuz, 550 lira para ödüyorsunuz ama bu bir şey değil çünkü devlet sizin üstünüze 750 lira daha para veriyor. Avrasya Tüneli'nden bir buçuk saniyede bir araç geçiyor ama geliri giderini denkleştirmiyor, bir saniyede bir araç geçmesi lazım. Bundan daha yoğun bir tünel yapısı Türkiye'de yok. Demek ki biz bu sözleşmeleri; kamuyu, gelecek kuşakları korumak üzere yapmaktan önce başka hassasiyetler güderek yapmışız."

TBMM Dışişleri Komisyonu'nda Suriye'deki son gelişmelere ilişkin brifing verildi TBMM Dışişleri Komisyonu'nda Suriye'deki son gelişmelere ilişkin brifing verildi

'TÜM BELEDİYELERİN BORCUNUN YARISI'

Gökce, İstanbul İGA Havalimanı işletmecisinden uzun süredir kira alınmadığını söyledi, belediyelerin kaynaklarına el koyulmasına itiraz etti. Gökce, "Şimdi 'Belediyeleri silkeliyoruz, SGK borçlarını ödesinler' deniyor ama yeni İstanbul Havalimanı'nın kiracısından sanırım 2020, 2021 yılından bu yana kira almıyoruz, erteliyoruz. Ertelenen kira bedeline baktığınızda Türkiye'deki tüm belediyelerin SGK borcunun yarısı kadar. Ama orayı erteliyorsunuz, o bir özel şirket." vurgusunu yaptı.

'YOKSULLUKTAN EN ÇOK ÇALIŞANLAR ETKİLENİYOR'

Belediyelerin sosyal devlet anlayışıyla politika yürüttüğünü savunan Gökce, "Bozulmuş gelir dağılımını dengelemek üzere bir sosyal politika yürüttüğünü, bir kamusal hizmet yaptığını görüyorsunuz. Onları kaynaklarından mahrum bıraktığınızda esasında halka gidecek bu hizmetleri de kesmiş oluyorsunuz. Çünkü bundan şu anda bu derinleşen yoksulluktan, gelir dağılımının bu şekilde bozulmasından en yoğun bir şekilde çalışan kesimler etkileniyor ya da asgari ücretle çalışanlar etkileniyor, yoksullar etkileniyor. Yani onlara destekleyen, onlara destek veren kesimlerin elini kolunu kanadını kurutuyorsunuz." dedi.