İngiltere Parlamentosu’nda yaptığı açıklamada, Lammy, İngiltere’nin İsrail’e sağladığı silah ihracat lisanslarının bir kısmını askıya alacağını belirtti. Bu kararın, İngiltere’nin silah ihracat lisanslarının uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesi veya ihlal edilmesinin kolaylaştırılması için kullanılabileceğine dair açık bir risk bulunduğunu gösteren bir inceleme sonucunda alındığını söyledi.
350 lisansın yaklaşık 30’u askıya alınacak
Lammy, toplam 350 lisansın yaklaşık 30’unun askıya alınacağını ifade ederek, "Bu tür bir çatışma karşısında İngiltere’nin ihracat lisanslarını gözden geçirmesi hükümetin yasal görevidir. Bu genel bir yasak ya da silah ambargosu değildir" şeklinde konuştu.
İsrail’in uluslararası insancıl hukuku ihlal edip etmediği konusunda hakemlik yapmadıklarını ve yapamayacaklarını vurgulayan Lammy, "Bu ileriye dönük bir değerlendirmedir, masumiyet ya da suçluluk tespiti değildir. Yetkili mahkemeler tarafından gelecekte yapılacak herhangi bir tespite halel getirmez" dedi.
Tepkiye yol açtı
İsrail’in Gazze’ye yönelik 7 Ekim 2023’ten bu yana süren sürekli saldırılarına ve savaş suçları işlediği uyarılarına rağmen, İngiltere’nin bu ülkeye silah satan şirketlere verdiği ihracat lisanslarını sonlandırmaması, hem halkın hem de uluslararası toplumun tepkisine yol açtı.
İngiltere’deki insan hakları örgütleri ve bağımsız kuruluşlar, Gazze’de uluslararası insancıl hukuku ihlal eden İsrail’e silah satışını durdurmadığı gerekçesiyle İngiltere’yi, "İsrail’in savaş suçlarına ortak olmakla" suçluyor.
İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana ülkeden İsrail’e silah, askeri teçhizat ve diğer kontrollü ürünlerin satışı için 100’den fazla ihracat lisansına onay verildi. Mayıs itibarıyla, "varış noktasının İsrail olduğu belirtilen" mevcut silah ve askeri teçhizat ihraç lisanslarının sayısı 345 olarak kaydedildi.