Türkiye ekonomisinde son dönemde izlenen politikaları giderek daha yakıcı sonuçlar doğuruyor.

'Rasyonel' olarak adlandırılan politikalara dönüş tüketimdeki büyümenin yavaşlaması ve asgari ücret zammı yapılmaması gibi faktörlerle ekonomide bir yavaşlama yaşandığını gösterdi.

İş dünyası bu yeni dönemde nakit kıtlığı ve yüksek kredi faizleriyle bocalarken, enflasyonla mücadeledeki zorluklar da devam etti.

İngiliz finans gazetesi Financial Times'ın analizine göre dünyasındaki sabır da tükenmeye başladı. Haberde Türkiye ekonomisinin 'rasyonel' stratejiye geçişinin destek gördüğü ancak hamlelerin etkisinin acı verici olduğunu belirtildi.

FT'nin "Türkiye'nin ekonomik dönüşüm için sabrı azalıyor" başlıklı haberinde, "Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yıllardır sürdürdüğü alışılmadık ekonomi politikalarından radikal bir şekilde ayrılmasının sıkıntısını nihayet hissediyor. Yeni normalden herkes memnun değil" ifadeleri yer aldı.

TÜKETİMDEKİ BÜYÜME YAVAŞLIYOR

Türkiye'nin seçim sonrası 'rasyonel' politikalara geçiş yaptığı hatırlatılan haberde tüketici talebinin her şeye rağmen muadillerine göre kısmen güçlü kalmaya devam ettiği hatırlatıldı.

Haberde yine de tüketimde bir zamanlar çok yüksek olan büyümenin yavaşladığı ve asgari ücret zammı yapılmaması nedeniyle daha fazla yavaşlama beklendiği belirtildi.

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez de "İş dünyası bol nakit ve düşük faizli ancak krediye erişimin sınırlı olduğu bir dönemden, kıt nakit ve yüksek kredi faizli ve krediye erişimin daha da sınırlı olduğu bir döneme geçiş yaptı" dedi.

FactSet anketine katılan ekonomistler büyümenin bu yıl yüzde 3'te kalmasını bekliyor. 2014-2023 dönemindeki 10 yılda ortalama ekonomik büyüme oranı yüzde 5,2 olmuştu.

İş dünyası Şimşek'i genel olarak desteklerken Sönmez, "Büyümedeki yavaşlamanın enflasyonla mücadele sürecinin ayrılmaz bir parçası olduğunun farkındayız" dedi.

SABIR TÜKENİYOR

Ancak gazeteye göre perde arkasında, iş dünyasının bazı köşelerinde artan bir hoşnutsuzluk var.

Ayrıca ihracatçılar da son bir yılda TL'nin reel değerindeki artış karşısında hayal kırıklığına uğrayan kesimlerden...

FT'ye konuşan eski bir üst düzey ekonomi yetkilisi, politika değişikliğinin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen enflasyonun hâlâ istikrarlı olmaktan uzak olduğunu ve birçok şirketin 'bekle-gör' modunda sıkışıp kaldığını, bunun da uzun vadeli kararlar almayı zorlaştırdığını belirtti.

Yetkiliye göre, iş dünyası Şimşek'in mesajları uluslararası yatırımcıları cezbetmeye çok fazla odaklandığını düşünüyor. Birçok işletme koşulların bu yazdan itibaren gevşemeye başlamasını bekliyor ve sabırlar tükeniyor.

Ayrıca FT analizine göre, enflasyon yavaşlamaya başlamazsa, işletmelerin sonunda talebi azaltan uzun süreli bir sıkı politika dönemine hazırlanmaları gerekebilir.