DÜNYA

İngiliz diplomatlar, HTŞ lideri Colani ile görüştü

İngiltere'nin Suriye'de terör örgütü listesinde yer alan HTŞ lideri Colani ile resmi temas kurduğu bildirildi. Şam'da gerçekleşen görüşmede, İngiltere'nin Suriye Özel Temsilcisi Ann Snow'un da yer aldığı öğrenildi. Bu adım, bölgedeki diplomatik dengeler açısından yeni bir dönemin sinyallerini veriyor.

Abone Ol

İngiltere'nin Suriye politikası kapsamında önemli bir gelişme yaşandı. İngiliz diplomatların, Suriye’nin başkenti Şam’da Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera (Muhammed Colani) ile bir araya geldiği bildirildi. Görüşmeye, İngiltere’nin Suriye Özel Temsilcisi Ann Snow’un da katıldığı öğrenildi.

HTŞ’nin sosyal medya hesaplarından paylaşılan fotoğraflarda, diplomatik görüşmede “bölgedeki son gelişmelerin ele alındığı” ifade edildi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ise önceki gün yaptığı açıklamada, İngiliz hükümetinin HTŞ ile diplomatik temas halinde olduğunu doğrulamış ve bu temasın ulusal güvenlik ve insani yardım stratejilerinin bir parçası olduğunu belirtmişti.

"HTŞ'yi eylemlerine göre değerlendireceğiz"

Bakan Lammy, HTŞ’nin hâlen İngiltere’nin terör örgütleri listesinde yer aldığını vurgularken, “El-Kaide bağlantılı olarak ortaya çıkan HTŞ’yi eylemlerine dayalı olarak değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi. Lammy, Suriye’de istikrarlı, temsili ve kapsayıcı bir hükümet görmek istediklerini ifade ederek, “Diplomatik kanalları kullanmak, özellikle insani krizlerin çözümü ve güvenlik sorunlarının ele alınması adına gerekli bir adım” diye konuştu.

Lammy’nin açıklamaları, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın kısa süre önce yaptığı benzer bir duyurunun ardından geldi. Blinken, HTŞ ile doğrudan temaslarının, özellikle kayıp Amerikalı gazeteci Austin Tice’ın akıbetinin araştırılmasıyla sınırlı olduğunu belirtmişti. Bu açıklama, ABD’nin HTŞ ile resmi düzeyde iletişim kurduğuna dair ilk teyit olarak kayıtlara geçmişti.

Suriye politikalarında yeni dönem mi?

İngiltere'nin HTŞ ile temaslarının, terör örgütü listesinden çıkarma gibi bir niyeti olmadığını belirten İngiliz yetkililer, temasların insani yardım ve diplomatik arayışlarla sınırlı olduğunu ifade ediyor. Öte yandan, bu adım Suriye’deki güç dengeleri ve uluslararası ilişkiler açısından önemli bir dönemeç olarak değerlendiriliyor.

Bölgedeki krizin çözümüne yönelik diplomatik çabalar, Ürdün’ün Akabe kentinde gerçekleşen uluslararası toplantıyla da ivme kazandı. Toplantıya Türkiye, ABD, Avrupa Birliği ve Arap Birliği temsilcileri katılırken, HTŞ toplantıda temsil edilmedi.

İngiltere'nin Suriye’ye yardım hamlesi

İngiltere, bölgedeki insani krizlere çözüm için “savunmasız Suriyelilere” yönelik 50 milyon sterlinlik yeni bir yardım paketi açıkladı. İngiliz hükümeti, bu yardımın sığınmacılara yönelik sağlık, eğitim ve temel ihtiyaçların karşılanması için kullanılacağını belirtti.

2013’te Şam’daki büyükelçiliğini kapatan İngiltere, 2011-2021 yılları arasında 30 binden fazla Suriyeliye sığınma statüsü vermişti.