Pakistan’da Pazar günü açıklanan resmi sonuçlara göre yasaklı olduğu için seçimlere katılamayan ve bunun yerine bağımsız adaylarla seçime giren Imran Han’ın patisi PTI (Pakistan Adalet Hareketi) 264 sandalyeden 93’ünü kazandı. Daha önce seçimleri ezici bir çoğunlukla kazandıklarını açıklayan Han resmi sonuçların hileli olduğunu iddia ederek taraftarlarını protestoya davet etti.
Perşembe günü gerçekleşen seçimler hakkında çok yoğun şekilde hile iddiaları var. ABD, AB ve İngiltere de sonuçların tartışmalı olduğu yönünden açıklamalar yaptı. Seçim günü ülkedeki tüm mobil telefon ağları kapatıldı. PTI’nin seçimlere girmesi yasaklandı ve lideri Imran Han tutuklanarak hapse konuldu. Resmi seçim sonuçlarının çok geç açıklanması da hile iddialarının güçlenmesine neden oldu.
Tüm engellemelere rağmen sürpriz bir şekilde seçimleri kazanan PTI yeni hükümeti kurmak istediklerini açıkladı. PTI Başkanı Gohar Ali Han “Imran Han gelecek başbakanın kim olacağına karar verecek. Eski Başbakan Han’ın hapiste olması bir engel değil“ dedi. Ancak resmi sonuçlara göre yeterli çoğunluğu sağlayamayan PTI’nin kiminle koalisyon yapacağı henüz belli değil.
Resmi sonuçlara göre, seçimin favorisi olarak gösterilen Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) 75 sandalyeye sahip oldu. Pakistan eski başbakanı Benazir Butto’nun oğlu Bilaval Butto Zardari’nin başkanlığını yapığı Pakistan Halk Partisi (PPP) ise 54 sandalye kazandı. Ayrıca toplam 34 sandalye ile 11 farklı parti de Pakistan Meclisi’ne girmeyi başardı.
PML-N lideri Navaz Şerif de daha önce seçimleri kazandığını açıklamış ve koalisyon görüşmelerine başlayacağını bildirdmişti. Şerif ülkenin en güçlü kurumu ordunun desteğini arkasına almış durumda. Generaller Şerif’in kazanması için her şeyi yaptı ancak Şerif başarılı olamadı.
Şerif koalisyon için kardeşi Şehbaz’ı görevlendirdiğini açıkladı. Ordu PTI olmadan bir koalisyon kurulmasını istiyor. Şehbaz PPP eşbaşkanları Bilaval Butto Zardari ve Asıf Zardari ile görüştü. Bu iki parti Han görevden alındıktan sonra da ordu desteği ile hükümeti kurmuştu. Halk, Şerif ve Butto ailelerinin siyasetteki hakimiyetinden oldukça rahatsız. İki partinin koalisyon kurulması konusunda anlaştığı bildiriliyor. Ancak Han halkı protestoya davet ederek bir oldu bitinin önüne geçmek istiyor.
Son seçimler adı konması da ülkedeki askeri vesayete karşı ilk kez sivil bir mücadelenin başladığının habercisi. Ordunun talep ettiği bir hükümetin kurulmaması halinde ülkedeki şiddet eylemlerinin artmasından endişe ediliyor.