Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) gelişmekte olan ülkeler için yayımladığı makale dikkat çekti. IMF makalesinde şunlara değindi.

"Gelişmekte olan ülkeler, yüksek faiz oranları ile güçlü sermaye akışı sağladı. Fakat herhangi bir risk durumunda, bu sermayenin hızla geri çekilme riski de mevcut. Döviz kuru müdahaleleri, bu risklere karşı bir tedbir olarak kullanılabilir. Ancak döviz kuru müdahaleleri, ana politika aracı olarak kullanılmamalı, riskleri hesaplayarak ana politikanın tamamlayıcısı olmalı.

IMF makalesinde ayrıca madde madde şu hususlara değiniliyor:

-Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde son dönemde yaşanan değer kaybı, finansal istikrar açısından risk oluşturabilir.

-Para birimlerinde değer kaybının, ekonomik temellerle uyumlu ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesi, ekonomi için faydalı olabilir.

-Fakat ani ve spekülatif satışların tetiklediği değer kayıpları, finansal istikrarsızlığa yol açabilir.

-Döviz piyasası müdahalelerinin yanında, finans sektörünün olası risklere karşı dayanıklı hale getirilmesi, mali politikaların temel ilkesi olmalıdır."

Cibre, makaledeki gelişmekte olan ülkelerin döviz ve faiz politikalarını işaret etti. Bu ülkelerin, sermaye akışlarının ani değişimlerine karşı hazırlıklı olması ve finansal istikrarı korumak için gerekli adımları atması gerektiğine vurgu yaptı. Cibre'nin 'Herkese tavsiye ederim' notunu düştüğü IMF makalesiyle ilgili paylaşımı şöyle

"IMF gelişmekte olan ülkelere bir tavsiye makalesi yayınlamış

Diyor ki, yüksek faizle güçlü sermaye akımları aldılar. Fakat, herhangi bir risk durumunda, bu akımların hızla girdiği gibi çıkması riski var.

Tedbir olarak FX müdahaleleri işe yarayacaktır. Fakat, bunu ana politika haline getirmemelidirler. Riskleri hesaplayıp, ana politikanın tamamlayıcısı halinde tutmalıdırlar

İki sigara grubuna daha zam geldi İki sigara grubuna daha zam geldi

Güzel makale

HERKESE! tavsiye ederim... "

Ekonomist Mahfi Eğilmez de Cibre'nin paylaşımını "Çok önemli bir uyarı" diyerek paylaştı.

Uzmanlara göre IMF'nin makalesi, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için oldukça önemli bir uyarı niteliğinde. Yetkililerin bu uyarıyı dikkate alarak gerekli önlemleri alması ve finansal istikrarı korumak için adımlar atması gerekiyor.