ILO'dan deprem bölgelerine acil istihdam uyarısı

Abone Ol

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) Salı günü yayımladığı rapora göre Türkiye'nin depremden etkilenen bölgelerinde en az 658 bin çalışan artık geçimini sağlayamayacak duruma düşerken 150 binden fazla işyeri ise kullanılamayacak hale geldi.

Örgüt tarafından yapılan tahmini hesaplamaya göre bu durum çalışanlar için ayda ortalama 230 dolarlık gelir kaybına yol açtı. Genel olarak da çalışanların net gelirlerindeki azalmanın ayda yaklaşık 150 milyon doları (139 milyon euro) bulduğu tahminine yer verildi.

'KOMŞUDA DA DURUM ÇOK KÖTÜ'

12 yıl süren iç savaş nedeniyle halihazırda büyük ekonomik ve sosyal sıkıntıların yaşandığı Suriye'de ise depremler nedeniyle 170 bin kişi işini kaybetti. DW Türkçe'de yer alan rapora göre söz konusu çalışanların kazançlarıyla aile ve yakın çevrelerinden yaklaşık 725 bin kişiye baktıkları belirtildi.

Depremler nedeniyle meydana gelen tahmini gelir kaybını ise aylık 5.7 milyon euro olarak hesaplayan ILO, felaketten etkilenen bölgelerdeki şirketlere hızlı bir şekilde iş imkanı sunabilmeleri için destek olmak istediklerini kaydetti.

'YENİDEN HAYATA DÖNMEK İŞ İMKANI İLA SAĞLANIR'

Raporda değerlendirmelerine yer verilen ILO Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo, deprem bölgesinde istihdamın teşvik edilmesinin önemini vurgularken "İnsanlar ancak geçim kaynaklarını yeniden inşa ettiklerinde hayatlarını yeniden kurmaya başlayabilirler. Sosyal adalet ve insana yakışır iş ilkelerinin toparlanma ve yeniden inşa sürecine sağlam bir şekilde yerleştirilmesini sağlamak, depremde çok şey kaybedenlere borcumuzdur" ifadelerini kullandı.

6 Şubat'ta Türkiye'nin 11 ili ve Suriye'nin kuzeybatısında büyük yıkıma yol açan depremlerde yaklaşık 57 bin kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi de evsiz kaldı.