İthal ilaçlardaki tedarik sıkıntısına ek olarak yerli ilaçta krizin kapıda olduğunu söyleyen sağlıkçılar girdi maliyetlerinin artışına değindi.

13. Bölge Erzurum Eczacı Odası Başkanı Abdullah Caner Güven, 'İlacın hammaddesi, işçilik maliyetleri gibi birçok süreci var. En büyük kriz ithal ilaçta ama yerli ilaçta da yakın zamanda ciddi bir kriz bekliyoruz' mesajını verdi.

'YABANCI FİRMALAR TÜRKİYE PAZARINDAN ÇEKİLİYOR'
Temmuz ayında ilaca zam geldiğini ancak bunun zam değil ‘güncelleme’ olduğunu belirten Güven, “Euro'yu devlet, 14 lira kabul etti. Şu an euro'nun kaç lira olduğu malum. Bunun üstüne bir de firmalar 'kamu kurum iskontosu' denilen iskonto yapıyor. Firmaların ayak dirediğini zaten biliyorduk. Bazıları piyasada yok, bazıları da devlete vermesi gereken iskontoyu vermiyor.

Bunları da 'ya hastadan alın ya siz ödeyin ya da biz size sonra geri öderiz' şeklinde akla hayale, kanuna sığmayan işler yapıyorlar. Fiyat politikaları sebebiyle bazı yabancı firmalar ilaçlarını Türkiye piyasasından geri çekiyor. Birçok ilacın maalesef Türkiye pazarından yavaş yavaş çekildiğini, bazılarının da Türkiye pazarına girmek istemediğini biliyoruz. Özellikle akıllı ilaçlar, biyoteknolojik ilaçlar, sıklıkla kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar… Fiyatlama nedeniyle firmalar, Türkiye pazarına girmek istemiyor” diye konuştu.


‘TÜRKİYE UCUZ İLAÇ CENNETİ OLDU’
Duvar'ın haberine göre, yurt dışından gelip ilaç satın alanların sayısının arttığına dikkat çeken Güven, şunları söyledi:

“Çünkü burası ucuz ilaç cenneti haline geldi. Bunu ticarete çevirmek isteyenler de oldu, firmaların global pazarı bozuldu. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bu, ciddi bir halk sağlığı problemi. Hastalara gerçekten ilaç ulaştıramamanın endişesini yaşıyoruz. Antibiyotik ilaçlarda ciddi bir problem var. Küresel çapta bir sıkıntı olduğunu biliyorduk ama bunun Türkiye'ye yansıması daha fazla oldu.


Temmuz ayında bin 400 civarı ilaç ya yoktu ya da kritik stok seviyesine yaklaşmıştı. Şu an yüzlerce ilacın tedarikinde sorun yaşanıyor. İlaç fiyat kararnamesi miadını doldurmuş. Sektörün bütün bileşenleri; imalatçı, depo, eczacı, gerekirse hastaneler de dahil edilerek yeniden ele alınıp şekillendirilmesi lazım. Burada sorun depodan istemek değil, zaten depoda yok. Sıkıntı daha çok ithal ilaçlarda yaşanıyor.”

‘GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI’
Türkiye’nin çok büyük bir ilaç üreticisi ve ihracatçısı olduğunu belirten Güven, “İlacın hammaddesi, işçilik maliyetleri gibi birçok süreci var. En büyük kriz ithal ilaçta ama yerli ilaçta da yakın zamanda ciddi bir kriz bekliyoruz. Girdi maliyetleri, ilaç fiyat kararnamesi, kamu kurum iskontosu, küresel bazda hammadde tedarik sıkıntısı var. Asgari ücrete zam geldi, elektrik ve su fiyatları arttı, vergiler arttı. Bunlar da ciddi sorun” diye konuştu.

'ANTİBİYOTİK GRUBUNDA BİR KRİZ VAR'
Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül, "Yerli ilaçlarda çok ciddi krizler var. En basitinden antibiyotik grubunda bir kriz var. Kışa girerken antibiyotik gruplarını piyasada bulmak çok zor hale geldi. Şu an Türkiye’de yerli üretim olan antibiyotiklerin bir kısmı piyasada yok. Şurupların bir kısmı piyasada yok” dedi.