Türkiye siyasi tarihinde ilk kez cumhurbaşkanını seçmek için ikinci kez sandık başına gittiği 28 Mayıs seçimlerinin ardından iktidar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni revize edecek formüller üzerinde çalışmalara devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesi revizyon açıklamasının ardından formüller üzerine çalışan kurmaylar, 50+1 şartını 40’a düşürmeyi planlıyor. Bunu gerçekleştirebilmek için Meclis’te 400 vekil ile değişiklik sağlanırken 360’a ulaşılması halinde referandum planlanıyor.

Türkiye’yi uçuracağı vaadiyle getirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, 5 yıl gibi kısa bir sürenin ardından revizeye muhtaç hale geldi. Seçimler öncesi katıldığı bir yayında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sistem ile ilgili, “Restore edeceğiz” mesajını verdi. Bu mesaj üzerine harekete geçen iktidar kurmayları cumhurbaşkanı seçilmek için getirilen 50+1 şartının esnetilmesi üzerinde çalışıyor.

40+1 formülü masaya yatırılıyor

Şartın esnetilmesi için formüller masaya yatırılırken en uygun formülün 40+1 olduğu üzerinde mutabık kalınıyor. Yapılacak olan seçimlerde ilk turda 40+1’i geçen aday seçilecek. Eğer iki aday 40+1’i geçerse o zaman adaylar ikinci tura kalacak. Bu formül sayesinde ilk turda seçimleri kazanmak daha kolay hale gelecek iken iktidarın 50+1 şartına ulaşmak için uyguladığı seçim ekonomisinin de Hazine’ye ağır bir fatura çıkarmasını ve oy oranı bakımından düşük olan partilerin de bir araya gelmesini engellemek istiyor.

AK Parti, MHP’yi ikna etmek zorunda

AK Parti ve MHP’nin partili cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili seçimler öncesinde eleştirilerde bulunan AK Partili eski kurmaylar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle karşı karşıya gelerek polemik yaşamışlardı. 50+1’i Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin vazgeçilmez unsurlarından biri olarak gören MHP’nin bu formüle sıcak bakmadığı görülürken, iki partinin hukukçularının bir araya gelerek ilerleyen günlerde revizyon üzerine görüşmelere başlayabilir. Ortak bir noktada buluşmak isteyen ittifak üyeleri, değişiklik üzerine mutabık kalınması durumunda yasayı Meclis’e taşıyacak.

Revizyon için mecliste muhalefete ihtiyaç var

İktidarın sistem değişikliği için ittifak ortağı MHP’yi ikna etmesinin dışında parlamentoda 360 ila 400 vekilin onayı gerekiyor. 14 Mayıs’ta yapılan Milletvekili Genel Seçimleri’ne göre Cumhur İttifakı yüzde 4 oy oranı ile 24 vekil kaybetmesine rağmen 323 vekil çıkararak Meclis çoğunluğunu elde etmişti. Anayasa’da, sistem değişikliği gerçekleştirmek isteyen partilerin referandum için 360 milletvekiline, parlamento içerisinde sistem değişikliği için ise 400 vekile ihtiyaç duyuluyor. Bu tablo da sistem değişikliği için Cumhur İttifakı’nın muhalefete ihtiyacı olduğu görülüyor.

Yeni anayasa yeniden gündeme gelecek

Diğer taraftan AK Parti’nin yeni anayasa hedefi için de çalışmalar devam ediyor. Yeni dönemde sivil bir anayasa için çalışan AK Parti’nin ittifak ortaklarıyla beraber sayısal çoğunluğa ulaşamazken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parlamentoda referandum sayısına ulaşarak yeni anayasayı geçirmek istiyor. Bu kapsamda yeni yasama döneminde muhalefet partileriyle görüşme yapması gerekiyor.

Kaynak: https://www.milligazete.com.tr/