Hurmanın faydaları nelerdir?

Sağlıklı bir atıştırmalık olarak kabul edilmesi gereken hurma, vitamin ve mineral deposu bir besin. 4 adedi bir porsiyona eşit olan hurmanın işte faydaları…

Abone Ol

Hurmanın faydaları

Son yıllarda sağlıklı beslenme önerileri arasında özellikle şekerin yerine geçen hurma, lifli yapısı ve sayısız faydası ile artık sadece Ramazan'da tüketilmiyor. Bağırsaklardan hafızaya kadar pek çok faydası olan hurma, B vitamini deposudur. Kansızlığa karşı direnç sağlarken enerji verir ve yorgunluğu azaltmaya yardımcıdır. Hurma, vücudumuz için gerekli C vitamini sayesinde de mikroplarla savaşır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Hurmayı diyetinize ekleyin

Hurma, lif oranın yüksek olması, midede uzun süre kalarak sindiriminin yavaş olmasını sağlar. Böylece kendinizi daha uzun süre tok hissederek, besin tüketimini azaltmış olursunuz. İçerdiği yüksek orandaki potasyum ve demir mineralleri de metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecinde destek olur. Ancak 4 adet hurmanın 60 kalori olduğunu unutmayın.

Cilt yaralanmalarını iyileştirir

Antioksidan içeriği hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu sayede dokusu yenilenen cilt daha genç bir görünüme kavuşur. B vitamininden de zengin olan hurma, bu özelliğiyle cilt üzerinde oluşan tahriş ve yaraların hızla iyileşmesinde yararlı olur. Cildin ihtiyacı olan nemi de sağlayarak daha elastik bir yapıya sahip olmasına katkıda bulunur.

Hafızayı güçlendirir

A ve B vitamininden zengin olması ve içerdiği yüksek miktardaki magnezyum sayesinde hafızanın güçlenmesini destekler. Bu durum, özellikle yaşlılık ve çocukluk döneminde düzenli hurma tüketiminin hafıza güçlenmesinde faydası olabileceğini düşündürür. Son yapılan çalışmalarda, hurmada yüksek oranda bulunan A vitaminin bir türü olan betakarotenin düzenli olarak tüketilmesinin hafıza kaybının önlenmesinde faydalı olabileceği gösterilmiş.

Kalp sağlığını destekler

Tansiyonu dengeleyen ve kalp ritmini düzenleyen yaşamsal minerallerden biri olan potasyumdan zengin olan hurma, hiç kolesterol içermemesi nedeniyle kalp dostu besinler arasında yer alır. Güçlü bir antioksidan olması sayesinde kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tıkanıklıkları riskini düşürür.

Hurma, mikroplarla savaşır

İçeriğindeki A ve C vitamini sayesinde vücudun zararlı bakterilerden ve mikroplardan temizlenmesine yardımcı olan güçlü bir antioksidan. Yüksek besin değerinin yanında, bağışıklık sistemini güçlendiren selenyumdan da zengin olması antioksidan etkisini artırır. Ayrıca içerdiği yüksek orandaki magnezyum sayesinde vücutta oluşabilecek enfeksiyonların riskini düşürür.

Yüksek lifle güçlü bağırsaklar

100 gramında 6,7 gram lif içeren hurma, yüksek lifli meyvelerin başında geliyor. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltır.

Hurma, kansızlık riskini düşürür

Hurmanın düzenli tüketimi, kansızlık riskini de düşürür. İçeriğindeki demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırır. Bu sayede kansızlık riskini düşürür ve demir eksikliğiyle ilgili tedavi gören kişilerde de tedavi sürecini hızlandırır. İçerdiği demirin yanı sıra kırmızı kan hücrelerinin üretimini artıran B2 ve B3 vitaminleri de bolca bulunur. Demir eksikliği yaşayan kişilerin günlük 4 adet hurma tüketmeleri önerilir.

Kemik erimesine karşı

Kalsiyum ve fosfattan zengin olan hurma güçlü kemik oluşumu sağlar. Kemik yumuşaması, kemik erimesi gibi çeşitli vitamin ve minerallerin eksikliklerinden dolayı gelişebilecek kemik hastalıklarının önlenmesinde etkili olur.

Gözleri güçlendirir

Gözlerimizin dostu olan beta karotenden zengin bir besin. Beta karoten gözlerin daha sağlıklı olmasını sağlayarak gece körlüğü gibi rahatsızlıkların oluşum riskini azaltır. Bir diğer yönden de katarakt oluşumunu geciktirir.

Strese karşı hurma tüketin

Hurma günümüzde sıkça karşılaşılan stres ve stres tabanlı hastalıkların önlenmesinde de fayda sağlar. Yapılan çalışmalar hurmada yüksek miktarda bulunan B6 vitamini ve magnezyumun sinir sistemini güçlendirdiğini göstermiş. Bu içeriğiyle çağımızın önemli sorunlarından olan depresyonun önlenmesinde ve tedavi sürecinde de destek olur.

Yüksek miktarda enerji içeren hurma gün içinde ihtiyaç duyulan enerjinin bir kısmını karşılamanın kolay yolu olarak değerlendirilebilir. Hurmadaki yüksek enerji miktarı kilo sorunu yaşayan kişilerin kilo almasını kolaylaştırır. Gelişme çağındaki çocuklar için de hurma sağlıklı bir enerji kaynağıdır.

Enfeksiyonlara karşı hurma

Hurmanın içerisindeki selenyum ve C vitamini vücudumuzdaki mikropları yok etmede etkilidir. Selenyum ve C vitamini mikropları öldürürken hurmadaki magnezyum ise olası enfeksiyonların önüne geçer.

Hamilelikte hurmanın faydaları

Hamilelik döneminde kararında hurma tüketmenin birçok faydası bulunur. Hurmadaki folik asit anne karnındaki bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunur. Hamilelikte hurma tüketmenin anne adayına da olumlu katkıları var. Hurmanın rahim açıklığını artırmak ve doğuma kolay başlamak bu katkılar arasında yer alır. Bunun dışında hurma tüketimi doğum başladıktan sonraki çocuğun dünyaya gelme sürecini kısaltarak anne adayının rahat bir doğum yapmasına katkıda bulunur.

Hurmanın Besin Değeri Nedir?

Yağ: 0 gram

Lif: 0.6 gram

Şeker: 5 gram

Karbonhidrat: 6 gram

Protein: 0.2 gram

Sodyum: 0.2 mg

Potasyum: 53 mg

Magnezyum: 3.4 mg

Demir: 0.1 mg

Folat: 1.52 mcg

Hurma Kaç Kalori?

Ramazan’ın simgelerinden hurma, kimileri için tatlı bir atıştırmalık, kimileri için oruç açılan bir besin. Ancak hurmanın sadece Ramazan’da değil, yılın her günü sofralarımızda bulunması gerekir.

Potasyum, sodyum, magnezyum ve kalsiyum olmak üzere pek çok mineral ve vitamin içeren hurma, sağlıklı bir atıştırmalık.

100 gram hurma ortalama 277 kalori içerir. 4 adet hurma, 1 porsiyon meyve ile eşdeğer olup ortalama 60 kaloridir. Her ne kadar vitamin ve minerallerden zengin olsa da hurmayı da bu nedenle kontrollü tüketmek gerekir.