Gıda krizini körükleyen Rusya lideri Putin’in Tahıl Koridoru Anlaşması’nı yenilememesinden günler sonra Hindistanlı yetkililer, ülke enflasyonunu azaltmak amacıyla basmati pirinci dışındaki tüm pirinçlerin ihracatını yasakladı.
Rusya’nın hamlesinden sonra buğday ve mısır fiyatlarının tırmanmaya başlarken, uzmanlar bu kez pirinç fiyatlarının artmasından korkuyor.
YÜZDE 20’LİK EK VERGİ İŞE YARAMADI
Şiddetli yağmurların mahsulleri vurmasının ardından getirilen acil yasak, dengesiz iklim koşullarının ülkelerdeki üretimi vurmasının ardından yükselen dış talebi dizginlemek için eylül ayında uluslararası ihracata getirilen yüzde 20'lik verginin başarısız olmasının ardından geldi.
Küresel pirinç ihracatının yüzde 40’ından fazlasını oluşturan Hindistan’ın yasağında basmati pirinci için geçerli olmasa da, basmati olmayan beyaz pirinç, ihracatın yaklaşık yüzde 25'ini oluşturuyor.
TALEP REKOR KIRIYOR
Hint pirincinin uluslararası satışları, yılın haziran ayına kadar yüzde 35 artarken, Hindistanlılar pirinç için bir yıl öncesine göre yüzde 11,5 daha fazla ödüyor. Hindistan hükümeti, yeni yasağın "Hindistan pazarında pirincin yeterli miktarda bulunmasını sağlayacağını" ve yerel tüketiciler için fiyatların düşmesine katkıda bulunacağını bildirdi.
Hindistan'ın hamlesi, birçok Asya ülkesinden gelen pirinç fiyatlarını küresel piyasalarda yükseltirken, uzmanlar, fiyatların önümüzdeki günlerde önemli ölçüde artmasını beklediklerini söylüyor.