Besiciler yem, veterinerlik hizmetleri ve yetiştirmede ağır maliyetler sebebiyle süt ve süt ürünleri noktasında üretimden uzaklaşıyor. Üretici ve satıcı arasındaki fiyat makası arttıkça da besici, zararına üretim yerine hayvanını kesime gönderiyor.
Akıllara ise dönemin Eski Tarım ve Orman Bakanı Vahip Kirişçi'nin "Hayvanlarımızı sanki pizzacıdan pizza, burgercirden burger ısmarlar gibi dışarıdan yem alıp öyle yediriyoruz" sözleri geldi ancak Türkiye'de hamburger ısmarlar gibi ithal ettiğimiz yemler de çözüm olmuyor, besici üretmektense pes etmeyi seçiyor.
Tüketici kısmında da durum hiç iç açıcı değil
Kırmızı et tüm hayvansal gıdalar içerisinde en önemli besin kaynaklarından biri hatta en önemlisi… içerdiği besin değerleri, protein ve vitamin ve minerallerle adeta yaşam kaynağı.
Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz konuya ilişkin TV5'te önemli açıklamarda bulundu. İnsan yaşamı için, gelişimi için aminoasitleri içeren önemli besin kaynağı olduğuna dikkat çeken Ayaz, önemli protein kaynağı olduğunu kaydetti.
Sadece Kurban Bayramı ile sofrasında et gören de var, senede bir kez bile tadamayan da…
Peki insanın etten mahrum kalması ne gibi sorunlara yol açıyor? Ayaz konuya ilişkin şu açıklamaları kaydetti;
Anemi, büyüme geriliği, demir ve çinko eksikliklerine bağlı olarak kırmızı eti az tüketmeden kaynaklı olduğunu belirterek, özellikle büyüme çağındaki çocukların günlük ihtiyaçlarının fazlasını hayvansal gıdalardan temin edilmeli.
Uzmanlar farklı sebeplerle et tüketiminin azaltılması gibi yanlış, eksik önerilerin de söz konusu olduğunu belirtiyor. Et fiyatı artınca insan sağlığıyla oynayanlar da vicdandan uzak suçlara meylediyor.
Halkımızın içi rahat olsun diyerek sözlerine devam eden Ayaz, "Ülkemizde gıda üretimi amacıyla yetiştirilen hayvanlarda, antibiyotik, büyüme ve gelişmeyi arttırıcı ilaçlar ve hormon kullanımı yasaktır" dedi.
Kırmızı et pahalı olduğu için, et ve et ürünlerinde karşılaşılan en büyük problemlemin hileler ve taklit ürünler olduğunu belirten Ayaz, denetime tabii, ruhsatlı ve güvenilir yerlerden et tüketimi gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.