İşgalci İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, 41. gününde de şiddetlenerek sürüyor. İşgal ordusu hastane, okul, camii gibi sivillerin sığındığı bölgeleri aralıksız hedef alıyor.
Siyonist İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını sık sık vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı. İslam Coğrafyası Müslümanları alenen hedef alan İşgalci İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki soykırımına sessiz kalırken Batı İşgalcilere alenen destek sağlıyor.
Bu süreçte AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, garantörlük için rol üstlenebileceklerini sık sık dile getirse de bu garantörlüğün arka planındaki süreç nasıl olacak merak konusu çünkü, Türkiye, İşgalci İsrail’e karşı tutumunda kesin kararlar almakta çekimser. Davos’ta “one minute” çıkışı yapan Erdoğan, bugün İsrail’e ikili ilişkileri net bir dille kesemeden ticari ilişkilerini hala sürdürülüyor. İlişkilerin sürdürülmesine gelen tepkilere ise bir açıklama yapılmıyor.
İsrail’in apaçık hedefi Gazze’nin kuzeyindeki Müslümanları yerinden etmek iken Türkiye bu plana destek mi oluyor?
İşgalci İsrail, Gazze'nin kuzeyindeki milyonlarca kişiyi güneye zorla sürgün etmeyi sürdürüyor. "Güvenli bölge" diye duyuran İşgal ordusu sürgün yolundakileri de şehit ediyor. Geçtiğimiz günlerde “Filistinlilerin Türkiye’ye geleceği Türk vatandaşı olacağı” iddiaları kamuoyuna düştü. İletişim Başkanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada iddiaların asılsız olduğunu kaydetti.
İktidar kanadından sık sık “iki devletli çözüm”e sıcak bakıldığına dair açıklamalar yapılırken diplomasi trafiğinde kapalı kapılar ardında Halep'in tahliyesinde Müslümanlara yapılan sürgün bugün Gazze içinde mi planlanıyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistinliler için "Gazze, Filistin halkının toprağıdır islam dünyasının tek vücut, tek ses olması şarttır" dedi. Sözde bunları dile getiren Erdoğan ne yazık ki icratte sınıfta kalmıştır.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Mısır ziyareti dönüşünde Gazzeli yaralıların Türkiye’ye getirileceği açıklamasını yaptı. Koca, Uluslararası sağlık diplomasisi ve sahada yürütülen çalışmalar sonucunda 27 hasta ile 13 refakatçinin Cumhurbaşkanlığı Mısır'ın gemiyle yardım göndermesine izin verdiği ve aynı zamanda Refah Sınır Kapısı üzerinden hasta transferine izin verdiği ilk ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdi.
Bakan Koca ayrıca, Gazzelilerin yaralarını sarmak için yürütülen çalışmaların hem diplomatik hem de sahada artacağını da vurguladı.
Bu bağlamda Mısır üzerinden yaralı hasta ve refakatçileri Türkiye'ye getirme adı altında bölgedeki sivillerin yerlerinden ayrılması mı hedefleniyor? 11 Kasım 2023'de İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği ile gerçekleştirilen olağanüstü zirveden kısa bir süre sonra Sağlık Bakanlığı tarafından atılan bu adım akıllara "Hasta transfer üzerine izni verilen ilk ülke Türkiye, Gazze'nin boşaltıma görevini mi üstlendi?" sorusunu getiriyor.