Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması için görüşmeler devam ediyor.
Görüşmeler kapsamında Mısır ve Gazze sınırındaki Philadelphi Koridoru olarak bilinen 13 kilometrelik koridordan İsrail askerlerinin çekilmesi konusunda haberler gündemde.
"İsrail askerleri kalacak"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, Mısır ile bu konuda müzakerelerde bulunulduğuna dair haberleri "tamamen yalan haber" olarak nitelendirerek reddetti.
Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "Başbakan, İsrail'in Philadelphi Koridoru olarak bilinen bölgede kalması konusunda ısrar ediyor" denildi.
Anlaşmanın önündeki engellerden biri
Daha önce devam eden görüşmelerin en önemli odak noktasının İsrail askerlerinin sınırdan çekilmesi olduğu yönünde haberler çıkmıştı.
İsrail birliklerinin koridorda kalacağı konusunda ısrar, çatışmayı durdurma konusunda bir anlaşmanın yakın olabileceğine dair iyimserliği azaltan birkaç engelden biri.
"Daha önce kararlaştırılanın çok ötesinde"
Mısır devlet televizyonu, kimliği belirsiz bir yetkiliye atıfta bulunarak, "tartışmalı noktalar, ABD, Katar ve Mısır'ı içeren arabulucularla daha önce kararlaştırılanların ötesine geçiyor" dedi.
Hem İsrail hem de Hamas kabul etti
ABD Başkanı Joe Biden, bu haftaki NATO Zirvesi'nin kapanışında verdiği basın toplantısında bir anlaşmaya varılabileceğine dair güvenini dile getirerek, altı hafta önce ortaya koyduğu ateşkes planının "çerçevesinin hem İsrail hem de Hamas tarafından kabul edildiğini" söyledi.
"Eğilim olumlu"
Biden, "Hala kapatılması gereken boşluklar var. Ancak ilerleme kaydediyoruz, eğilim olumlu" ifadelerini kullandı.
Biden'ın konuşmasından sadece birkaç saat önce, Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan da "olumlu" işaretler olduğunu söyledi.
İsrail'in bitmeyen talepleri
ABD ve Arap yetkililer, İki tarafın da bir anlaşmaya daha önce olduğundan daha yakın olduğunu öne sürüyor.
Ancak aktarılana göre İsrail, eklifin genel hatlarına yeni koşullar eklemeye devam ediyor. Bununla birlikte her iki taraf da bazı ayrıntılarıkonuşmaktan ve çözüme bağlamaktan kaçınıyor.
"Netanyahu süreci kasıtlı olarak durduruyor"
Netanyahu ile İsrail Savunma Kuvvetleri liderliği arasındaki devam eden gerginliği yansıtan İsrail medyası, başbakanı süreci kasıtlı olarak durdurmaya çalışmakla suçluyor.
"ABD seçimlerine kadar uzatacak"
Müzakereler hakkında bilgisi olan eski bir üst düzey Mısırlı yetkili, "Top Netanyahu'nun sahasında. Netanyahu barış istemiyor. Hepsi bu. Bu savaşı 5 Kasım'a kadar uzatmak için bahaneler bulacak" diye konuştu.
Bu tarih, ABD başkanlık seçimlerinin tarihi. Anketler, mevcut başkan Biden'ın rakibi eski başkan Donald Trump'ın gerisinde olduğunu gösteriyor.
Trump'ın Cumhuriyetçi Partisi, savaşta İsrail'in davranışlarını daha az eleştiriyor.
ABD ve İsrail arasında gerilim
Hamas, perşembe günü yaptığı açıklamada Netanyahu'yu "bu müzakere turunu engellemek amacıyla zaman kazanmak için erteleme yapmakla" suçladı.
Netanyahu'nun 24 Temmuz'da Kongre'nin ortak oturumuna hitap etmek üzere Washington'a gitmesi planlanıyor.
Savaşın sivil kayıpları arttıkça İsrail lideriyle ilişkisi daha da gerginleşen Biden'ın onunla resmi bir toplantı yapıp yapmayacağı belirsiz.
Üç aşamalı plan
Biden'ın 31 Mayıs'ta duyurduğu üç aşamalı plan, ateşkes ve insani yardımda artışla altı haftalık bir ilk aşamayı içeriyor.
İsrail güçleri tüm nüfuslu bölgelerden çekilecek ve Gazze'de tutulan kadın, yaşlı ve yaralı rehineler, İsrail'de tutulan yüzlerce Filistinli tutukluyla değiştirilecek.
Filistinliler ayrıca, uzun süredir İsrail birlikleri tarafından bloke edilen bölgelerdeki evlerine geri dönmek için serbest geçiş hakkına sahip olacaklar.
Hiçbir ihlalin gerçekleşmediği varsayıldığında, altı haftalık ateşkes, İsrail'in tamamen çekilmesini ve kalan rehinelerin serbest bırakılmasını içeren "kalıcı bir ateşkes" öngören ikinci bir aşamayı müzakere ederken süresiz olarak devam edecek.
Üçüncü aşama, uluslararası olarak finanse edilen Gazze yeniden inşasını, yeni Filistin yönetimini ve sonunda bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını içerecek.
Hamas taleplerinde değişiklik
Hamas, geçen hafta sonu, ilk aşamaya girmeden önce kalıcı bir ateşkes ve İsrail'in tam geri çekilmesinin garanti altına alınması talebini geri çekti.
Biden yönetimi bu hareketi Hamas'ın müzakere pozisyonunda "önemli bir ayarlama" olarak nitelendirdi.
Kalıcı bir ateşkesten uzak olan Netanyahu, rehinelerin serbest bırakılmasının ardından İsrail'in "savaşın tüm hedeflerine ulaşılana kadar savaşa geri dönebilmesi" konusunda ısrar ediyor.