Türkiye’de hatta dünyada faizsiz bankacılığın, kâr ortaklığı modelinin temellerini atan isim kim?

Millî Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş, TV5’te her pazartesi akşamı yayınlanan “Buyurun Başlıyoruz” programında oldukça dikkat çeken tarihi bir gerçeğin altını çizdi. Okuyalım;

* “Gümüş Motor çok önemli. Hamidullah Hoca ile Erbakan Hoca’nın mektuplaşmaları var. Muhammed Hamidullah Hoca, eserlerini Fransızca veren âlimdir, biliyorsunuz. İstanbul’da, Erzurum Atatürk Üniversitesinde de dersler vermiş. Erbakan Hoca ile de iyi bir hukuku gelişmiş Almanya’da bulunduğu dönemde.”

* “Tıpkı Devrim arabasında olduğu gibi Gümüş Motor’a da mâni olmak istiyorlar. Erbakan Hoca, bu engeli nasıl aşıyor? Kâr ortaklığı sistemi ile aşıyor. Erbakan Hoca’nın bu girişimi faiz düzeyinde mücadelenin başlangıcıdır diye düşünüyorum. Çok önemli bu!”

* “Muhammed Hamidullah Hoca ile Erbakan Hoca’nın mektuplaşmaları var. Erbakan Hoca’mız o dönem Gümüş Motor konusunda engellerle karşılaşınca, Tahtakale esnafından başta olmak üzere esnaftan kâr ortaklığı için sermaye topluyor. Bazı krizler böyle aşılıyor. Kâr ortaklığı sistemi bu şekilde ortaya çıkıyor ve buradan da faizsiz bankacılık modeli doğuyor.”

* “Muhammed Hamidullah Hoca, mektuplarında bundan bahsediyor. Hatta Faysal ailesi Erbakan Hoca'nın bu çalışmasını örnek alarak faizsiz bankacılığı geliştiriyor. Ben şimdi Gümüş Motor’u anlatıyorum ama bunun da kökeninde yatan esasen faizsiz düzen modelidir.”

* “Şimdi bir fabrika kursanız, bir işletme kursanız, gidiyorsunuz bankadan faizli kredi alıyorsunuz! Ama Erbakan Hoca bunu yapmıyor, bunun da ötesinde bir sistem kuruyor. Sadece tezgâh kurmuyor, helal bir sistem kuruyor. Faizsiz sistemin, kâr ortaklığı modelinin temellerini atıyor…”

İŞTE O MEKTUP!

Peki, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş’ın, TV5’te, Buyurun Başlıyoruz programında ifade ettiği o tarihi mektupta neler yazıyor?

Prof. Dr. Muhammed Hamidullah’ın, Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a yazdığı ve 12 Mayıs 1962 tarihini taşıyan mektupta hangi vurgular var? İşte o mektup ve o satırlar;

* “Muhterem ve çok aziz dostum Necmettin Bey, Esselamüaleyküm verahmatullahi ve berakâtuhu.

* “Size en derin bayram tebriklerimi yollarım; sıhhatinizin çok iyi olduğunu ümit ederim. Şehrinizdeki ikametim bu ay sonunda sona erecek ve ben İstanbul’dan fabrikanızı ziyaretten edindiğim en iyi intibalarla ayrılacağım. Allah, İslam’ın ve bütün Müslümanların tealisi için müessesenizi muvaffak etsin.”

* “Sizin teşebbüs halinde olduğunuz "faizsiz sermaye teşkili" mevzuu, bütün dünya Müslümanları bakımından da ayrıca ehemmiyet taşımaktadır; bu bakımdan heyetinizin bu meselede varacağı karar sureti beni ilgilendirmektedir.”

* “Şayet bir mahzur teşkil etmiyorsa, ileride herhangi bir boş vaktinizde nasıl bir hâl tarzını tercih ettiğinizi bana haber verirseniz çok müteşekkir olacağım. Aynı zamanda ‘fabrika işçilerine faizsiz ödünç para verme kooperatifi’ üzerinde heyetinizin tutumu da beni ziyadesiyle alakadar etmektedir.”

* “Kısa bir müddet evvel bu mevzuu inceleyen ve bir tasarı ileri süren bir makalem, "Paris Üniversitesi Tatbiki İktisat İlimleri Enstitüsü” mecmuasında Fransızca olarak neşredilmiş bulunmaktadır; bu yazım hakikaten çok ilgi çekmiş vaziyettedir. Mesela, Sorbonne Üniversitesi’nden Prof. Perroux’un bana gönderdiği bir mektuptan öğrendiğime göre, bugünkü Senegal başvekili aynı mevzu üzerinde benimle bizzat görüşmek arzusunu izhar etmiştir.”

* “Sizin tesir ve tahrikinizle, müessesenizde bu teşebbüs denenecek olursa, muhtemelen bu karşılıklı yardım teşkilatı, cemiyetimizdeki faize müracaat alışkanlığının doğurduğu mahzurları giderecektir. Kim bilir belki de, bir gün Batı âlemi, bu konudaki İslam’ın vardığı hükümlerden ve tatbikattan istifade yoluna sapacak ve bu nevi İslami esasları benimseyecektir.”

* “En samimi selam ve muhabbetlerimle. M. Hamidullah.”

TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLDU!

* Prof. Dr. Muhammed Hamidullah’ın Erbakan Hoca’mıza gönderdiği bu tarihi nitelikteki mektubundaki, “Sizin teşebbüs halinde olduğunuz faizsiz sermaye teşkili” mevzuu, bütün dünya Müslümanları bakımından da ayrıca ehemmiyet taşımaktadır…” satırları, Gümüş Motor’la vücut buldu, gerçekleşti.

* Gümüş Motor, Anadolu’nun ilk yerli ve milli sanayi hamlesi olurken, “kâr ortaklığı” modeli dünya Müslümanları için de faizsiz bankacılığın ilk örneğini oluşturacaktı.

* Ve de şu tarihi gerçek; Suudi Arabistan Kralı Kral Faysal’ın oğlu Muhammed Faysal, babası 1969’da vefat ettikten sonra Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a geldi ve faizsiz sistemle ilgili görüşlerine başvurdu. Sonrasında da ülkesinde ilk İslam Bankası’nın temellerini attı. Muhammed bin Faysal, babası Kral Faysal'ın adına fon kurup başkanı oldu.

* Kâr ortaklığı sistemini Gümüş Motor’da hayata geçiren Millî Görüş lideri, Refah-Yol Hükümeti Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, 1974’te MSP- CHP koalisyonu döneminde kâr ortaklığına dayanan faizsiz bankacılık sistemine ilişkin hükümet kararnamesini çıkardı. Bir yıl sonra ise faizsiz bankacılık sistemi Türkiye’de resmen başladı.

* Günümüzde Avrupa’da bazı bankalar bünyesinde faizsiz çalışan fon departmanları oluşturulmuşsa, ülkemizdeki ‘katılım bankaları’ faaliyete geçtiyse, tümünün temelinde işte bu kâr ortaklığı modeli yatmaktadır.

ERBAKAN İLE HAMİDULLAH HOCA NASIL TANIŞTI?

* Son bir not: Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın, merhum Muhammed Hamidullah Hoca ile ilk karşılaşması nasıl ve nerede oldu?

* Bu sorunun da cevabını verelim; Almanya-Aachen Üniversitesi’nde çalışmalarına başlayan Erbakan Hoca, Türkiye’den Aachen’a, Fransa’nın bir kıyı şehri olan Marsilya üzerinden geçmeye karar verir. Paris’e gitmekte olan Prof. Dr. Muhammed Hamidullah Hoca da aynı gemidedir.

* Bu gemide tanışırlar ve seyahat boyunca sürekli birlikte olurlar. Hamidullah Hoca, seyahat sırasında Erbakan Hoca ve arkadaşları ile namaz kılan diğer yolculara ve tayfalara imamlık yapar. Tanışma bu şekilde olur.