Pandemi dönemiyle başlayan son bir yıldır da içinde çıkılmaz hale gelen 'fahiş kira' sorunu yetkililer tarafından alınan bir dizi önleme rağmen sürüyor. Kiracılar ve ev sahipleri arasında çatışmalara dahi sebep olan durum İstanbul'da ise sorun yumağı haline geldi. Barınma krizinin yaşandığı mega kent, bu kez metrobüs duraklarına yakın dairelerin fahiş kiralarıyla gündemde.

Sözcü'nün haberine göre, mega kentteki 5 en yoğun durağa yürüme mesafesinde olan bölgeler arasında en yüksek ortalama kira değeri 62 bin 524 TL oldu. En yüksek konut fiyatı ise 12.7 milyon milyon lira ile Gayrettepe'de yer aldı.

Ev sahibi ve kiracıları birbirine düşüren konut fiyatları semt semt değişirken, dairenin bulunduğu lokasyon metrobüs durağına yakınsa fiyatlar katlanıyor. Gayrettepe'nin ardından 30 bin 843 TL ortalama kira değeri ve 9.6 milyon TL konut değeri ile Mecidiyeköy gelirken, Cevizlibağ 25 bin 864 TL ortalama kira değeri ve 7.3 milyon TL'lik ortalama konut değeri ile üçüncü sırada yer aldı. Yenibosna ise 21 bin 197 TL ortalama kira değeri ve 5.3 milyon TL ortalama konut değeri ile en düşük fiyatlara sahip semt oldu.

METREKARE BİRİM KİRALARI

Lüks rezidans ve plazaların yoğunlukta olduğu Gayrettepe'de, metrekare birim kirası 553 TL olurken ortalama satılık metrekare birim değeri 140 bin 339 TL'ye çıktı. İstanbul nüfusunun en yoğun olduğu semtlerden olan Mecidiyeköy'de metrekare birim kirası 308 TL, ortalama konut kira değeri de 30 bin 843 TL oldu.

Cevizlibağ'da metrekare birim kirası 281 TL, satılık birim metrekare değeri 68 bin 332 TL iken Uzunçayır'da ise metrekare birim kira 297 TL, ortalama konut kira değeri 23 bin 782 TL'ye çıktı. Uzunçayır da ortalama konut değeri 6 milyon TL ile dördüncü sırada yer aldı. Metrekarede birim kira fiyatı 268 TL ile Yenibosna ise en uygun fiyatlı, metrobüs ile ulaşım olanağı olan semt oldu.

BU BÖLGELERDE KONUT STOKU HIZLA TÜKENİYOR

Verileri değerlendiren Endeksa.com Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Trafik yoğunluğu sebebi ile en çok tercih edilen ve en geniş ağa ulaşan olanaklardan biri de metrobüsler. Ulaşım masraflarının da artması ile metrobüs gibi toplu taşımaya yürüme mesafesinde semtlerdeki kira ve satış fiyatları yükselmeye devam ediyor. Şehrin önemli iş merkezlerine, üniversitelere ve sosyal imkanlara kolay ulaşım sağlayan ana arter diyebileceğimiz bölgelerdeki konut stoku daha hızlı tükeniyor” dedi.