Karar'da yer alan habere göre; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye'de faaliyet gösteren bazı yabancı okullar arasında, hukuki statü ve müfredat uyumu konusunda süregelen anlaşmazlıklar derinleşiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, yasal statüleri tartışmalı olan Charles de Gaulle ve Pierre Loti Fransız okullarına yönelik yeni bir karar aldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu okullara 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren yeni öğrenci kaydı yapılmayacağı ve mevcut öğrencilerin başka okullara nakillerinin sağlanacağı belirtildi. Yasal düzenlemelerin tamamlanmasıyla birlikte mevcut Türk öğrencilere özel dersler verilecek. Bu dersleri, MEB tarafından görevlendirilen öğretmenler yürütecek.

MEB, bu kararın müzakere süreçleri sonucunda alındığını ve Türk eğitim sistemine uygun olmayan uygulamalara son verilmesi amacıyla atıldığını vurguladı.

Yasal statü verilmesini öngören uluslararası anlaşma karara bağlanana kadar bu okullara yeni Türk öğrenci kaydının yapılmayacağı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

''ULUSLARARASI ANLAŞMA KARARA BAĞLANANA KADAR ADI GEÇEN OKULLARA YENİ TÜRK ÖĞRENCİ KAYDI YAPILMAYACAK''

''Fransa'da yaşayan Türk öğrencilerin Türkçe öğrenimini de içeren kapsamlı bir eğitim iş birliği anlaşması çalışmalarına başlanması ve en kısa sürede tamamlanması yönünde müzakerelerin devam etmesi karara bağlanmıştır. Yasal statü verilmesini öngören uluslararası anlaşma karara bağlanana kadar adı geçen okullara yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacaktır. Bu çerçevede Charles De Gaule ve Pierre Loti okullarının ana sınıfları ve ilkokullarının birinci sınıflarına 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 2024-2025 eğitim öğretim yılı ve sonrasını kapsayacak şekilde yeni Türk öğrenci kaydedilmeyeceği, aynı şekilde ara sınıflara da yeni nakil öğrenci alınmayacağı kayıt altına alınmıştır.

''TÜRK DİLİ, TÜK KÜLTÜRÜ DERSLERİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI ÖĞRETMENLERCE OKUTULABİLECEK''

2024 yılının Ocak ayı itibarıyla okullarda mevcut Türk öğrencilerin listesi ile AEFE (Fransız Yurt Dışı Eğitim Ajansı) tarafından marka verilen okulların bilgileri, önümüzdeki ders yılı başlamadan önce Bakanlığımıza teslim edilecektir. Ayrıca bu okullar, yasal bir statüye kavuşturuluncaya kadar ilgili sınıf düzeylerinde ‘Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya’ dersleri, Bakanlığımızca görevlendirilecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenlerce okutulabilecektir. Bünyelerinde açılacak ofislerde görevlendirilecek Bakanlık yetkilileri ve Devletimizin diğer ilgili birimlerince bu okulların eğitim öğretim süreçleri takip edilerek denetlenecektir.''

‘Belediye kreşleri’ tartışması: Kreşler kapatılacak mı DMM'den açıklama ‘Belediye kreşleri’ tartışması: Kreşler kapatılacak mı DMM'den açıklama

Kaynak: KARAR, Anka Haber Ajansı