Bir doğa harikası: Kuzey Işıkları görüntülendi
Yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan Kuzey Işıkları (Aurora Borealis), Alaska'da görüntülendi.
Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur?
Kuzey ışıkları manyetosferdeki bozukluklar sonucu ortaya çıkıyor. Manyetosferdeki bozukluklar manyetosferik plazmada yüklü bulunan parçacıkların yönünü değişime uğratıyor. Daha sonra bu parçacıklar özellikle elektronlar ve protonlar üst atmosfer tabakasına çöküyor. Bu hareketlerin neden olduğu iyonlaşma ile atmosferdeki bileşenlerin uyarılması sonucunda değişik yoğunlukta ve renkte ışıklar yayılıyor.
Kuzey ve Güney Kutup bölgelerinin çevresindeki bantlarda oluşan Aurora formunu kesinlikle görülmesi gereken güzellikler arasında yer alıyor. Güneş sistemindeki gezegenlerin bazıları, doğal uydular, kahverengi cüceler, kuyruklu yıldızlar bahse konu Auroraların asıl yerleşim yerleri, esas lokasyonu olarak tanımlanıyor. Bir başka deyişle Dünya atmosferine geçen enerjik elektron ve proton parçacıkları atmosferi etkiliyor ve bu etkileşim sonucu çeşitli renklerde kuzey ışıkları ortaya çıkıyor. Görülen renklerin moleküllerin yapısı ile yakından bağlantılı olduğu biliniyor. Moleküllere göre görülen renkler şu şekilde oluyor:
Oksijen molekülü sarı, yeşil, kırmızı renkte ışık veriyor.
Nitrojen molekülü ise mavi, mor ve kırmızı tonlarda görünüyor.
Güneşten akan yüklü parçacıklar Dünya atmosferindeki yüksek moleküllerle çarpışıyor ve bu çarpışma moleküllerin parlamalarına yol açarak kuzey ışıklarını oluşturuyor.