Finans Analisti İslam Memiş TV5 televizyonunda Hamza Yardımcıoğlu'nun sunduğu Gizli Dosya programında yeni dünya düzeni ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Dolar ve Euro'daki beklentilerini anlatan Memiş, altın ile ilgili, "Altın fiyatlarının önü açık" dedi.
İslam Memiş'in değerlendirmeleri şu şekilde;
İnsanların yapması gereken tek bir şey var. Benim elimdeki gram altın fiyatlarının önü yine açıkm altınım 10 gram bunu bir yıl çalışıp 20 gram nasıl yapabilirim? 1 kilo altınım var bunu çalışıp iki kilo nasıl yapabilirim? Yani elimdeki miktarı nasıl artırabilirim? Eğer devletin hükümetlerin basmış olduğu kağıt paraları bir yatırım aracı olarak görüyorsanız bunun adı dolar değildir bugünkü ekonomik koşullarda bugünkü teknik beklentimizde bunun adı Euro’dur.
Euro, dolar parizitindeki beklentim 1-15 seviyesi. Sterlin dolar parasında beklentim 1-30 seviyesinin üzeri. Dolar endeksinde de insanları nasıl uyuttular? Dolar endeksi 88 seviyesinden 117 seviyesine kadar yükseldi. Şu anda yüz bir seviyesinde tekrar 103 yapar bir iki hafta içerisinde. Ondan sonra hazirandan sonra 92-94 seviyesine kadar gerileyen bir dolar endeksi. Bu da eşittir altın fiyatlarına haliyle destekleyen bir faktör.
Amerika Merkez Bankası FED'in politikaları altınla direkt ilişkili bir şeydir. Yani mayısta yirmi beş baz puan faiz artırır. Ondan sonra ben artık kenara çekiliyorum, piyasalara bakacağım der ve sözlü müdahaleyle bu süreci devam ettirir. Altın fiyatlarının önü yine açık ama dediğim gibi hangi altından bahsediyoruz? Fiziki altın mı sanal atın mı? Eğer sanal üzerinden devam ediyorsan o makas aralıkları açılmaya devam edecek ve sen şikayet etmeye devam edeceksin. O yüzden ekranda görmüş olduğun fiyatlara inanmayacaksın. Serbest piyasalarda, kuyumcularda veya Kapalı Çarşı piyasasındaki rakamsal değerleri takip etmek zorundasın. Bunu neden söylüyorum eğer sen ekranlardaki o tabela fiyatlarına inanırsan mesela bin yüz kırk sekiz lira seviyesine inanırsan altının vardır. Bozdurmak istiyorsun, Bin yüz kırk sekiz liradan bozdurduğun zaman sen gramını da kırk liraya elli lira zarar etmiş olursun. Yani dolandırılırsın. Bugün yarın bu yüz liraya da iki yüz beş yüze de bunu çıkaracak maalesef.