SAĞLIK

Faydasını 2 kat arttırıyor! Ispanağı herkes artık böyle tüketecek: İşte Ispanağın faydaları...

Abone Ol

İngiliz epidemiyolog Tim Spector, yayınladığı yeni kitabı “Food For Life”ta, Son yıllarda artan sağlıklı yaşam trendinin arka planda kalan yüzünü gözler önüne seriyor. Sağlıklı görünen Birçok yiyeceğin GDO içerdiğini belirten Spector, dikkat edilmesi gereken noktaları da tek tek açıkladı. İşte tüm detaylar…

Bebek havuç tüketenler dikkat

Kök sebzelerin oldukça sağlıklı olduğunu belirten uzmanlar sağlıklı bileşiklerin özellikle kabuğa yakın yerlerde depolandığını belirtiyor. İç kısımların besleyicilik açısından düşük olduğu ifade edilirken çoğunlukla büyük avuçların ayıklanması ve dış kısımlarının atılması ile ortaya çıkan bebek ya da mini havuçların tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Ispanağı sakın çiğ tüketmeyin

Son yıllarda artış gösteren çiğ besin tüketiminin her zaman doğru olmadığını belirten uzmanlar, buğulanmış ıspanağın çiğden daha besleyici olduğunu belirtiyor. Demir açısından son derece yararlı olan ıspanağın çiğ olarak emiliminin zor olduğunu aktarıldı. Sebzeyi hafif buharda pişirerek sızma zeytinyağı ve taze limon ile tüketilmesi durumunda demir emiliminin iki kat arttığı belirtiliyor.

Ispanağın Faydaları

·        Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir.

·        Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır.

·        Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

·        Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır.

·        Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.

·        Vücudun kan yapımına katkıda bulunur.

·        Ispanağın bir diğer önemli etkisi ise kansere karşı koruyucu etki göstermesidir.

·        Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunan ıspanak hafızanın güçlenmesini sağlar ve barındırdığı beta karoten ve folik asit yardımı ile Alzheimer gelişmesi ihtimalini azaltır.

·        Kış aylarının vazgeçilmezi olan bu bitkiyi düzenli olarak tüketenler hem enerji alır hem de kaslarını güçlendirir.

·        Karaciğerin temizlenmesine katkıda bulunur.

·        Ispanağın içerisindeki magnezyum metabolizmayı hızlandırır.

·        Kadınların özellikle hamilelik dönemlerinde ihtiyaç duydukları folik asidi elde etmelerinin en doğal yolu ıspanak yemekten geçer. Çünkü ıspanakta bolca folik asit bulunur.

·        Ispanağın bir diğer faydası ise kemik gelişimine katkıda bulunmasıdır. Ispanakta bulunan K vitamini menopoz sonrası kemik erimesi ihtimalini düşürür.

·        Cilt sağlığına katkıda bulunur.

En Sağlıklı Ispanak Yemekleri

Buharda Ispanak

Malzemeler: Ispanak, tuz, biber, sarımsak ve ze

Ispanaklarınızı yıkadıktan sonra sirkeli suda bekletin ve tekrar durulayın. Bambu bir bıçakla ya da ellerinizle ıspanakları bölün. Tencerede kaynayan suya buharda pişirme aparatını ekleyin ve ıspanakları içerisine koyup kapağı kapatın. Ispanakları 2-4 dakika kadar buharda pişirdikten sonra çıkartın. Tuz, biber, sarımsak ve zeytinyağı ekleyerek tabağınıza alın. Yanına yoğurt da ekleyebilirsiniz.

Fırında Yumurtalı Ispanak

Malzemeler: 1 orta boy soğan, 4 yumurta, yarım çorba kaşığı tereyağı, 50 gram rendelenmiş yarım yağlı kaşar, 2 diş sarımsak, yarım kilo ıspanak, kararında tuz, kekik ve karabiber.

Ispanaklarınızı yıkadıktan sonra sirkeli suda bekletin ve tekrar durulayın. Duruladıktan sonra bambu bir bıçak ya da ellerinizle bölün. Soğanlarınızı küp şeklinde doğrayın. Sarımsaklarınızı iri parçalar halinde doğrayın. Isıttığınız tavaya tereyağını eritin. Doğradığınız soğan ve sarımsakları tereyağında soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin. Soğan ve sarımsakların üzerine ıspanakları ekleyin ve 2 dakika kadar pişirin. Ocağı kapattıktan sonra tuzunuzu, biberinizi ve kekiğinizi tavaya ekleyip biraz karıştırın ve bu karışımı bir fırın kabına yerleştirin. Yumurtalarını dengeli dağılacak şekilde ıspanağınızın üzerine kırdıktan sora rendelenmiş kaşarları ıspanağın üzerine dökün. Pişirme kabınızı 180 derece sıcaklıktaki fırında 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.