Sıcak havaların gelmesiyle düğün sezonu da açıldı. Yüksek enflasyon, giderek artan hayat pahalılığı ile eriyen alım gücü karşısında, evlilik hazırlığında olan çiftlerin yemekli düğün yaparak mutluluklarına "evet" diyebilmesinin maliyeti arttı. Düğün yemeklerinin fiyatları geçen yıla göre yüzde 100 zam geldi.
'Ortalama fiyat bin TL'
NTV'nin aktardığı bilgilere göre; Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ, geçen yıl 500 lira olan ortalama fiyatın bu yıl bin lira civarında olduğunu söyledi. Bozdağ, "Yemeğin çeşitliliğine bağlı olarak değişiyor ordövr tabakları artı ara sıcaklar artı ana yemek dediğimiz şekliyle içecekleriyle birlikte full bir yemek aşağı yukarı düğün salonlarında bin liraya satılıyor. Bizim ürettiklerimizi alıp bizden alıp satıyorlar. Bizim maliyetimiz 350-600 lira bandındayken nihai tüketiciye bin lira olarak gidiyor." dedi.
Merdiven altı ürünlere dikkat
Uzmanlar maliyetlerdeki artışa dikkat çekerek, merdiven altı ürünler konusunda uyarıyor. Çok düşük fiyatlı hizmetlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Bozdağ, en çok zehirlenme vakalarının düğün yemeklerinde görüldüğünü söylüyor.
Hazır yemek sektöründe artan tek fiyat düğün yemekleri değil. Çoğunlukla şirketlerin aldığı tabldot yemek hizmeti de zamlandı. Bozdağ, "Şu anda dört çeşit standart yemek karbonhidrat ve tamamlayıcı olmak üzere dört kap yemeğin fiyatı 125 lira civarına ulaştı." değerlendirmesinde bulundu.
'Maliyetler yükselse bile talep iki katına çıkabilir'
Artan fiyatlara rağmen, Kovid-19 salgınının ardından sektörün işlerinin açıldığını belirten Bozdağ, "Bu sene ekonomik şartlardan dolayı maliyetler yükselse bile talebin geçen senenin iki katına çıkabileceğini düşünüyoruz." dedi.