EKONOMİ

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: 20 bin TL kiranın 35 bin TL olması istendi! Dikkat çeken anlaşma

Abone Ol

Ev sahibi kiracı uyuşmazlıklarının yanı sıra komşular arasındaki sorunlar da arabulucu huzurunda çözüme kavuşabiliyor. 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla devreye alınan kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulaması pek çok soruna çözüm üretmeye devam ediyor.

Yaşanmış üç önemli arabuluculuk örneğini milliyet.com.tr’ye açıklayan Türkiye Arabulucular ve Arabuluculuk Merkezleri (TURAMEP) Sözcüsü Dr. Umut Metin, şunları söyledi:

“Yaşanmış bir arabuluculuk örneği kira bedelinde indirimle tahliye taahhütnamesi alınması şeklinde oldu. Taraflar arasında şubattan şubata yenilenen bir kira sözleşmesi vardı. Ağustos ayında arabuluculuk görüşmesi yapıldı. Mülk sahibinin belirttiğine göre çevredeki emsal kiralar 40 bin TL düzeyindeydi. Ev sahibi kiracısından 35 bin TL kira istiyordu.

Kiracı da 35 bin TL kira ödemesinin mümkün olmadığını söyledi. Görüşme neticesinde kiracı, mülk sahibinin söylediği kira rayiç değerinin doğru bir rakam olduğunu anladı.

Arabulucu huzurunda taraflar arasında şöyle bir anlaşma çıktı: Kiranın bugünkü bedel olan 20 bin TL ile devam edilmesine karar verildi. Kira bedeli mülk sahibinin istediği gibi 35 bin TL’ye çıkmadı ancak 6 ay sonrasına bir tahliye taahhüdü verilmesi konusunda anlaşıldı.

‘Kiracının tahliyesi güvence altına alındı’

Kira döneminin sonunda kiracının taşınmazı tahliyesi güvence altına alındı. Ancak kiracı da daha yüksek bir bedel ödemek durumunda kalmadı. Bu arabuluculuk örneği uygulamada en sık karşılaşılan anlaşma durumlarından biridir.

İkinci örnek: Kiracı, ev sahibini savcılığa şikayet etti... İşte üretilen çözüm yolu

Yaşanmış bir diğer arabuluculuk örneğinde ise kiracı ile mülk sahibi arasında kira bedeli konusundaki tartışmanın aynı zamanda savcılığa iletilmiş olmasıydı. Kiracı 3500 TL kira ile taşınmazda kalmaktaydı, emsal kiraların 10-12 bin TL arasında olduğu ev sahibi tarafından belirtiliyordu. Kiracı ise 3500 TL dışında herhangi bir kira bedeli ödemeyeceğini söylüyordu. Kiracı “zaten siz benim evime geldiniz, bana hakaret ettiniz, tehdit ettiniz, ben sizinle anlaşmak istemiyorum” diyordu.

Toplantı sırasında taraflar arasında aynı zamanda savcılıkta hakaret ve tehdide dayalı bir şikayet olduğunu öğrendik. Arabuluculuk ceza şikayetlerinin sonlandırıldığı bir kurum değildir, ancak şikayete bağlı suçlar, uzlaşma müessesesi ile ortadan kaldırılabilecek suç tiplerinde arabuluculuk destekleyici bir rol gösterebilir.

Şikayetçi olan kiracı, şikayetinden vazgeçtiğine dair dilekçesini savcılığa sundu. Kiracı aynı zamanda arabulucuya bir tahliye taahhütnamesi de vermişti. Böylece şikayetten vazgeçildikten sonra tahliye taahhütnamesi mülk sahibine teslim edildi. Kiracı 3500 TL kira ile taşınmazda bir süre daha kalma imkanına kavuştu.

Üçüncü örnek: Komşular arasında ses kavgası savcılıkta bitti... Arabulucu huzurunda anlaşma

Üçüncü arabuluculuk örneği ise komşular arasındaki tartışmaya dayalıydı. Günümüzde insanlar aynı apartmanda, sitede yaşadıkları insanları tanımıyorlar. Bir tartışma yaşanırsa onları barıştıracak bir merci yok. Eskiden mahallenin ablası, abisi olan insanlar artık kent yaşamında yok. Arabuluculuk tamda bu boşluğu doldurmakta.

Altlı üstlü oturan iki komşu arasında gürültü nedeniyle bir tartışma vardı. Tartışma konusu daha önce tarafların birbirini şikayet etmesiyle savcılığa taşınmıştı. Arabuluculuk toplantısı stresli başladı. Hiçbir fiziki şiddet olmamıştı.

Taraflar savcılıktaki karşılıklı şikayetinden vazgeçerek tartışmayı sonlandırdılar. Tarafların barışması arabuluculuk ile sağlandı. Komşulardan biri gürültü nedeninin çocuğundan kaynaklı olduğunu, önlem alacağını söyledi. Evin zemini için farklı bir kaplama yaparak sesin kesileceğini söyledi. Tarafların arabuluculuk ile anlaşması önemliydi.

Komşuluktan kaynaklanan, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabuluculuk geniş bir uygulama alanına sahiptir.”