GÜNDEM

Etki ajanlığı olarak bilinen düzenleme geri çekildi

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifinin geri çekildiğini sosyal medya hesabından duyurdu. AK Partili kaynaklar, muhalefetin yeni çözüm önerisi getirmemesi durumunda düzenlemenin haftaya yeniden TBMM Genel Kurul'a geleceğini açıkladı.

Abone Ol

Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi geri çekildi.

Kararı sosyal medya hesabından CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, duyurdu.

Emir, "Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi." dedi.

Düzenleme yeniden genel kurula gelir mi?

Düzenleme, Türk Ceza Kanunu'ndaki casusluk suçunun kapsamını genişleten bir maddeydi.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, teklifin geri çekildiğini doğrulayıp önümüzdeki hafta düzenlemeyi yeniden ele yeniden getireceklerini dile getirdi.

AK Partili kaynaklar, "CHP'nin endişeleri vardı. Şimdi alan açıyoruz. Çözüm önerilerinizi getirin dedik. Önümüzdeki hafta bürokrasiyi de çağıracağız. Grup başkanvekillleri ile bir araya geleceğiz. Bu düzenlemeyi yeniden konuşacağız. Eğer yeni bir çözüm önerisi getirmezlerse teklifi yeniden Meclis Genel Kurulu'nun gündemine getireceğiz." dedi.

Kim neden karşı çıkıyordu?

Muhalefet ve basın meslek örgütleri, düzenlemeyi muğlak ifadeler içerdiği için "cadı avına" dönüşebileceği eleştirilerini yapıyordu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de düzenlemeyi "muhalefete sopa" olarak değerlendirmişti.

İYİ Parti Genel Başkanı Musavat Dervişoğlu da teklife tepki göstermişti.

AK Parti ise düzenlemeyi yeni dönem casuslukla mücadele için önemli olduğunu sıklıkla dile getiriyordu.

"Etki ajanlığı yanlış aktarılıyor"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, düzenlemeye ilişkin "Etki ajanlığı diye bir şey söz konusu değil. Kamuoyuna yanlış aktarılıyor." demişti.

"Türkiye devletinin aleyhine, başka bir devlet ya da organizasyonun lehine Türkiye'de suç işleyenlerin aynı zamanda casusluktan da cezalandırılabilmesine yönelik bir uygulama." diye açıklamalarda bulunan Tunç, "Yoksa 'Türkiye araştırma yapanlar cezalandırılacakmış, Türkiye'de etki ajanlığı artık suçmuş' şeklindeki değerlendirmelerin hiçbirinin doğruluk payı yok." ifadelerini kullanmıştı.