Erdoğan'dan vergi paketine ayar: Servet vergisi ve borsa kazanç vergisi taslaktan çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, AK Parti'nin bu hafta Meclis'e sunacağı vergi paketi taslağında servet vergisi ve borsa kazanç vergisi gibi bazı kritik maddeleri çıkarttırdığı öğrenildi.

Ali Babacan’dan TÜİK'in enflasyon verilerine sert tepki: Her ay farklı rakamlarla aynı hikaye Ali Babacan’dan TÜİK'in enflasyon verilerine sert tepki: Her ay farklı rakamlarla aynı hikaye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta Meclis'e sunulacak vergi paketi taslağında birçok kritik maddeyi veto etti.

Ekonomim'de yer alan habere göre, üzerinde aylarca çalışılan ve beş kez tadil edilerek Cumhurbaşkanı'nın görüşüne sunulan paketten çıkarılan maddeler arasında servet vergisi ve borsa kazanç vergisi dikkat çekiyor.

İşte veto edilen maddelerin detayları...

SERVET VERGİSİ

Gelirler İdaresi Başkanlığı, beyana tabi geliri ile yapılan harcamalar arasında yüzde 20'nin üzerinde uyumsuzluk olan mükelleflerden özel gider bildirimi istenmesini ve izah edilemeyen fark tutarlarından servet vergisi alınmasını talep etti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu maddeyi veto ederek taslaktan çıkarılmasını sağladı. Bu düzenleme, özellikle yüksek gelir gruplarını hedef alarak vergi tabanını genişletmeyi amaçlıyordu.

BORSA KAZANÇ VERGİSİ

Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören ve üç yıldan kısa süreyle elde tutulan hisse senetlerinin alım satımından elde edilen kazançlardan vergi alınması planlanan madde de Erdoğan'ın vetosuna takıldı. Bu düzenleme, hisse senetlerinin elde tutulma süresine göre değişen oranlarda vergi kesintisi öngörüyordu. Planlanan oranlar; üç aya kadar yüzde 10, altı aya kadar yüzde 7.5, bir yıla kadar yüzde 5, üç yıla kadar yüzde 2.5 ve üç yıl üstü için yüzde 0 olarak belirlenmişti. Ancak Cumhurbaşkanı, bu düzenlemenin taslaktan çıkarılmasını istedi.

DİĞER VETO EDİLEN MADDELER

Erdoğan'ın veto ettiği diğer maddeler arasında, yem ve gübre satışlarındaki KDV oranlarının artırılması, emlak vergileri ve tapu harçlarının gayrimenkullerin bölgesel rayiç bedeli üzerinden tahsil edilmesi, kirada stopaj uygulamasına geçilmesi, basılı kitap ve süreli yayınların KDV istisnasının kaldırılması, basit usul esnaf vergi muafiyetinin büyükşehirlerde kaldırılması, yurt dışı çıkış harcının artırılması, engellilere uygulanan ÖTV istisnalarının kaldırılması ve idari para cezalarına gecikme zammı uygulanması gibi önemli düzenlemeler yer alıyor.