GÜNDEM

Erbakan'ın "Aydınlığa Açılan Kapı" dediği D-8 nedir?

Abone Ol

D-8, nüfuslarının çoğunu Müslümanların oluşturduğu Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın bir araya gelerek Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın öncülüğünde oluşturduğu uluslararası bir kuruluştur.

D-8'in temelleri, Ekim 1996'da 54. Hükümet'in Başbakanı, Milli Görüş Lideri Necmettin Erbakan'ın davetiyle bu ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla İstanbul'da düzenlenen "Kalkınmada İşbirliği Konferansı"nda atıldı.

15 Haziran 1997 günü, dünyanın incisi İstanbul’da Bangladeş, Mısır, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan, Endonezya ve Türkiye Devlet- Hükümet Başkanları, bir araya gelerek D-8 anlaşmasını imzalayıp, İstanbul - Deklarasyonu’nu açıkladılar.

D-8 fikrinin temelini, Milli Görüş lideri Erbakan'ın "İslam Birliği" hedefi oluşturuyor. Erbakan, Soğuk Savaş'ın ardından yeni bir dünya düzeni kurulması gerektiğini ve Müslüman ülkelerin bu düzende güçlerini birleştirerek daha etkin bir rol oynayabileceğini savunuyordu. D-8'lerin bayrağında altı yıldız yer alıyor ve bunlar örgütün 6 temel ilkesini sembolize ediyor:

-Savaş değil, barış

-Çatışma değil, diyalog

-Çifte standart değil, adalet

-Üstünlük değil, eşitlik

-Sömürü değil, iş birliği

-Baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi

Erbakan 'Aydınlığa açılan kapı gibi' demişti

Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan, "20. yüzyılın gerçeklerinin ve alınması gereken derslerin D-8'in doğuşunun gerekçesi olduğunu söylemiş, "D-8'ler, 20'nci yüzyılın en önemli olaylarından birisi ve 20'nci yüzyılın 21'inci yüzyıla en kıymetli hediyesidir" demişti.

Erbakan, "D-8'lerin kurulması baştan sona harplerle ve çatılmalarla geçen 20'nci Asrın sonunda, aydınlığa açılan bir kapı gibidir. Dünyada artık huzur, barış ve saadetin tesisi için, bir an evvel yanlışlardan vazgeçilmesi doğrulara dönülmesi ve Yeni Bir Dünya'nın kurulması gerekmektedir ve D-8 hareketi bu manada bir çalışma olarak değerlendirilmelidir" diye konuşmuştu.

D-8'e 2014'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda "Gözlemci Statüsü" verilmişti.

Merhum Erbakan D8'in kuruluş müjdesini vermişti

“Kimse İslam aleminin dağınıklığından dolayı İslam Birliği kurulmayacak zannetmesin. Bakın huzurlarınızda inanarak söylüyorum. Bugün Refah Partisi iktidara gelsin o an 1,5 milyarlık İslam alemi mıknatıslanacak ve İslam Birliği mutlaka kurulacaktır. Bu iş Türkiye'nin davranışına bağlıdır."

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, TV5'te Abdülhalim Meşe'nin sunduğu Buluşma Noktası programına konuk olarak D-8'in kuruluş yıldönümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kaya'nın TV5'te kullandığı ifadeler şu şekilde;

D-8 aslında Erbakan Hoca'mızın zihnindeki Milli Nizam Partisi'nden beri bütün kurduğu partilerde parti programlarına, özellikle dert ettiği Yeni Bir Dünya idealinin vücut bulmuş haliydi. Ve öylesine bir mantıkla, öylesine bir anlayışla D-8'i kurdu ki hem de on bir ay gibi kısa bir sürede, bu dünyadaki bütün dengeleri bir anda değiştirdi. Neden değiştirdi? Yani bunu bununla bağlantılı olarak görenler de var ama ister olsun ister olmasın ama biz 1997 yılında D-8''i kurduktan bir sene sonra G7 ülkeleri Rusya'yı da kendilerine dahil ederek G8'e dönüştüler. Erbakan Hoca'mızın zihninde D-8 İslam Birliği'nin ilk adımıydı. Erbakan Hoca'mızın zihninde D-8 ezilen halkların dini, dili, ırkı, mezhebi ne olursa olsun ezilen halkların küresel güçlere karşı mücadelede güç birliği yapması projesiydi. O yüzden Erbakan Hocamız D-8'in ikinci adımını D-60 üçüncü adımını D-160 olarak tarif etmişti. Yani bir anlamda ırkçı emperyalizmin dünyayı sömüren anlayışına son vermek adına D-8'î bir başlangıç hareketi olarak kullanıyor. On bir ay dedik ya on bir ay.  O ziyaretlerde bulunan bir gazeteci yani Erbakan Hoca'nın bu yol haritasını kendisine söylendiğinde yani D-8'in kuruluş çalışmaları için birlikte seyahat eden gazeteci diyor ki yani böylesine bir birliktelik hem de bir seyahatle yani bırakın öyle üç beş seyahat yapmayı, bir seyahatle kurulması mümkün değil diyerek bir anlamda alaycı bir yaklaşım içine girdiğinde oralara gittiğinde o görüşmeleri takip ettiğinde ve her bir adımın da karşılık bulduğunu görünce o gazetecinin yaptığı değerlendirme şu: Ben anladım ki bu bir seyahatlik değil, Erbakan Hoca'nın zihninde otuz beş kırk yıllık ürettiği bir projenin hayata geçirilmesi adımıydı diyor. Dolayısıyla buradan D-8'in kuruluş aşamasındaki bu çıkışları takip ederken bu değerli, bu detaylı değerlendirmelere bakmak gerekir.