Bıçak becerilerinde uzmanlaşmak sadece düzgün bir şekilde kıymayı, küp küp doğramayı ve julienne yapmayı öğrenmekle ilgili değildir. Zorluğun yarısı basitçe dili anlamaktır ve ürünleri uzunlamasına yerine çapraz kesmede durum böyledir. Yöntemler gelişigüzel görünse de, bazı hazırlıklar için meyve ve sebzelerin kesim için hangi yöne yönlendirildiği önemlidir.
Birini enine kesmek, genişliği boyunca (veya isterseniz uzunluğunun tersine) dilimlemeyi içerirken, uzunlamasına kesmek uzun dilimler üretmeyi içerir. Havuç veya muz gibi uzun ürünler için bu ayrımı görselleştirmek daha kolaydır. Örneğin, bir havucu enine kesmek, bir havucu uzunlamasına keserek şeritler oluşturacak şekilde kesmeye kıyasla kısa, madeni para benzeri yuvarlaklar üretecektir. Yürütmesi yeterince kolay, değil mi? Pekala, tam olarak değil - en azından küre şeklindeki ürünler söz konusu olduğunda değil.
Domates, soğan veya narenciye gibi yuvarlak ürünler için uzunluğu anlamanın en iyi yolu, saplı kısmı meyve veya sebzenin tabanı olarak kabul etmektir. Bir soğanda, kökten tomurcuğuna ve limon veya misket limonu için bir yumrulu uçtan diğerine hayali bir çizgi izleyerek onu görselleştirmek en iyisidir. Yuvarlak meyve ve sebzeleri enine olarak kesmek, bu hayali çizgiye dik ve tam tersi şekilde kesmek anlamına gelir.
Boyuna kesimlere enine çapraz kesimler ne zaman kullanılır?
Çoğu zaman, bir tarif, ürünün yatay (çapraz) veya dikey (uzunlamasına) olarak kesilip kesilmeyeceğini açıkça belirtir. Ancak, açıkça belirtilen öneriler yoksa, bu aramayı kendiniz yapmak size kalmış olabilir. Her ne kadar ezici bir görev gibi görünse de, gerçek şu ki, her kesim farklı bir sonuç üretecek olsa da, fark çok küçük olacaktır.
Bununla birlikte, genellikle enine kesimler en iyi şekilde ham ürün, yuvarlak bir estetik veya kalın parçalar gerektiren tarifler için ayrılmıştır. Bunun için, avokado bölümleri ve sandviçlerin üzerine gelecek domates dilimlerini, ekmek ve kızartma için kalın soğan halkalarını veya kalın bir güveç için havuç paralarını düşünün. Uzunlamasına kesimler, güveçte son bulacak patlıcan ve kabak gibi sebzeler için idealdir; bu sadece dilimlerin yüzey alanını artırmakla kalmaz, aynı zamanda daha az kesim gerektirerek daha hızlı montaj sağlar.
Soğan gibi katmanlı sebzeler için, kullandığınız tarife göre kesim şekli değişecektir. Eğer piyazlık doğramak istiyorsanız ortadan ikiye kestikten sonra enine doğramak katmanların birbirinden ayrılmasını sağlayacaktır, bu kesim de salatanız için daha uygun olacaktır.