Muhsin Yazıcıoğlu davasında zaman aşımı iddiasına Yazıcıoğlu ailesi avukatlarından açıklama Muhsin Yazıcıoğlu davasında zaman aşımı iddiasına Yazıcıoğlu ailesi avukatlarından açıklama

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle geçen yıl 2 milyon kişi emekli olurken, bu yılın Ağustos ayına kadar 300 bin kişi daha emeklilik hakkı kazandı. Yıl sonuna kadar emekli sayısının artması bekleniyor. Emeklilere sunulan avantajlar arasında maaş promosyonları ve bayram ikramiyelerinin yanı sıra emlak vergisinde de muafiyet yer alıyor.

KİMLER EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN YARARLANABİLİR?

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu olan emekliler, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları bu muafiyetten faydalanabiliyor. Aynı şekilde dul ve yetim aylığı alanlar da muafiyet kapsamına dahil ediliyor. Ancak, yıllık toplam geliri 150 bin lirayı aşan emekliler bu haktan yararlanamayacak. 

MUAFİYET HAKKI NE ZAMAN BAŞLAR?

Emlak vergisi muafiyeti, emeklilik yılını takip eden yıldan itibaren geçerli oluyor. Örneğin, 2022’de emekli olanlar 2023’te muafiyet hakkını kullanabilirken, 2023’te emekli olanlar 2025’te bu haktan faydalanabilecek.

MUAFİYET İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Muafiyet hakkından yararlanmak isteyen emeklilerin bağlı bulundukları belediyeye başvuru yapmaları gerekiyor. Başvuru sırasında "Tek Meskeni Olan Emeklileri, Dul ve Yetimlere Ait Form" doldurularak teslim edilecek. 

HİSSELİ KONUTLARDA MUAFİYET NASIL UYGULANIR?

Brüt 200 metrekareyi aşmayan konutta hissesi olan emeklilere, sahip oldukları hisse oranında muafiyet uygulanıyor. Ancak birden fazla konutta hissesi bulunan emekliler bu muafiyetten faydalanamayacak. 

YANLIŞLIKLA EMLAK VERGİSİ ÖDEYENLER PARALARINI GERİ ALABİLİR

Emlak vergisi muafiyeti kapsamındaki emekliler, yanlışlıkla ödeme yapmaları durumunda bu bedelleri geri alabiliyor. Beş yıllık zaman aşımı süresi içinde belediyeye başvurarak geri ödeme talep edilebiliyor.

YAZLIK EVLER MUAFİYET KAPSAMINDA DEĞİL

Yalnızca yıl boyunca sürekli ikamet edilen konutlar için emlak vergisi muafiyeti sağlanıyor. Yazlık veya yayla evleri ise bu kapsam dışında bırakılıyor. Eğer emeklinin bir evi ve bir yazlığı varsa her iki ev için de emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.

KİRAYA VERİLEN KONUTLARDA DURUM NE?

Tek konutunu kiraya veren emekliler, muafiyetten yararlanabiliyor. Ancak kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Tek evini kiraya verip başka bir evde ikamet edenler, muafiyet hakkını kaybediyor.

YENİ EV ALANLAR İÇİN VERGİ NASIL İŞLER?

Bu yıl yeni konut alanlar, ilk yıl vergi ödemiyor ve sadece belediyeye bildirimde bulunuyor. Vergi ödemeleri ise 2025 yılında başlayacak.

EMLAK VERGİSİ İKİNCİ TAKSİT ÖDEMELERİ KASIM AYINDA

Emlak vergisi, her yıl iki taksitle ödeniyor. İlk taksitler Mayıs ayında, ikinci taksitler ise Kasım ayında yatırılıyor. Gecikme durumunda faiz uygulanıyor.