EKONOMİ

Emekli maaşlarına yüzde 25 zam kabul edildi: Kim ne kadar maaş alacak?

Abone Ol

Önceki gün, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin emeklilere seyyanen zam çıkışından sonra TBMM Genel Kurulu bir gün ertelenince, ’emekliye yeni zam mı geliyor’ tartışmaları başlamıştı.

Emeklilere temmuz ayında yapılacak zammın yüzde 25 ile sınırlandırılmasının yetersiz olduğunu söyleyen Bahçeli, “8 bin 77 TL’lik seyyanen artışın, kök ücrete ve aynısı ile emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir” demişti.

Ancak dün 14’te başlayan ve bugün de devam edecek olan TBMM Genel Kurulu’nda emeklilere yüzde 25 zam öngören madde, herhangi bir değişiklik yapılmadan kabul edildi.

Bu da, kök aylığı 7 bin 500 TL’nin altında kalan SSK ve BAĞKUR emeklilerinin yine aynı maaşı almaya devam edecekleri anlamına geliyor.

Ancak bugün 14’te devam edilecek olan Meclis Genel Kurulu’na emekli maaşlarıyla ilgili yeni bir düzenleme gelebileceğine yönelik beklentiler devam ediyor.

Yüzde 25 zam neden 7 bin 500 tl’nin üzerine eklenmiyor?

Emeklilerin en çok merak ettikleri ve yanıldıkları konu ise, en düşük emekli aylığı olan 7 bin 500 TL’ye yönelik…

Mart ayında en düşük emekli aylığı 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarıldığı için, çoğu emekli, temmuzda yapılacak yüzde 25’lik artışın 7 bin 500 TL’nin üzerine ekleneceğini sanıyor.

Oysa, martta en düşük emekli aylığı 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarılırken kök aylıklara herhangi bir zam yapılmamıştı. Yani emeklilerin kök aylıkları değişmeden, yalnızca 5 bin 500 liraya 2 bin TL’lik Hazine desteği verilip, 7 bin 500 liraya çıkması sağlanmıştı.

Bu yüzden de bu düzenleme, temmuz ayı geldiğinde emeklilerin 7 bin 500 TL üzerinden değil, mevcut kök aylıkları üzerinden zam almalarına neden olacağı için eleştirilmişti.

Dolayısıyla şu an yapılacak yüzde 25’lik zam, kök aylıklara yapılmış olacak. Yani yüzde 25 artış sonrası kök aylığı 7 bin 500 TL’nin altında olan emekliler, yine 7 bin 500 TL aylık almaya devam edecek.

6 bin 300 TL kök aylığı olan bir emekli ise 7 bin 875 TL; yani yalnızca 375 TL zam almış olacak.

Ne tüik ne torba yasa ne bahçeli’nin çıkışı kâr etmedi

Böylece ne SSK ve Bağkur ne de memur emeklileri, TÜİK’in 6 aylık enflasyon rakamlarından da AKP’nin Meclis’e sunduğu 14 maddelik yasa teklifinden de Bahçeli’nin seyyanen zam çıkışından da umduğunu bulamamış oldu.

6 aylık enflasyon farkına göre memur emeklileri yüzde 17,55; SSK ve BAĞ-KUR emeklileri de yüzde 19,77 zam alacaktı. Ancak Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen önergeyle, 6 aylık enflasyon farkı ile birlikte toplamda yüzde 25 zam yapılması kabul edilmişti.

Bu oranı yetersiz bulan ve 8 bin 77 TL’lik seyyanen artışın, kök ücrete ve emekli maaşlarına yansıtılmasını talep eden Bahçeli’nin çıkışı da TBMM Genel Kurulu’nda karşılık bulmamış oldu.

Ancak sürekli artan gıda fiyatları ve kira fiyatlarının geldiği seviye nedeniyle yaşanan barınma krizi yaşayabilen emekliler, en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını; yüzde 25’lik zammın hiçbir dertlerine deva olmadığının altını çiziyor.

En temel beklentileri ise, yeni bir düzenlemeye gidilerek kök aylıklarda ayrıca bir artışa gidilmesi ve en düşük emekli aylığının en az asgari ücret seviyesine çıkarılması.

Beklentiler sürüyor: bugün meclis’e yeni bir teklif gelebilir

Muhalefet ise, TBMM Genel Kurulu’nda en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını önerdi.

Muhalefet şerhinde şunlar ifade edildi:

“Memur emeklilerinin aylıklarını artıran bu zam miktarı tarafımızca yeterli bulunmamaktadır. Bu konuda söz konusu artış oranının yüzde 34 olarak tespiti ve en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi konusunda verdiğimiz önergeler kabul görmemiştir.”

Ancak bazı uzmanlar ise, bugün 14’te devam edilecek olan Meclis Genel Kurulu’na emekli maaşlarıyla ilgili yeni bir düzenleme gelebileceğine yönelik beklentilerin devam ettiğini söylüyor.

Akp’den seyyanen zamma ‘mümkündür’ yanıtı gelmişti

Öte yandan, Bahçeli'nin 'emekliye seyyanen zam yapılmalı' çıkışının ardından AKP'den de ilk açıklama gelmişti.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, “Bize de çok sayıda itirazlar ve talepler geldi. Oransal manada beklentinin daha fazla olduğunu söylediler. Mümkündür, bu manada çalışanlarımızın özellikle enflasyona ezdirilmesi, özlük haklarının artırılması noktasında çabamız olacaktır” demişti.

Güler, “Ancak bütçe imkanları dediğimiz denge var. Belli noktalarda tasarrufta bulunarak farklı kalemler oluşturulmak suretiyle fazla verilmesini biz de arzu ederiz” diye konuşmuştu