"Erken emekli oldum, şimdi ne olacak?" diye merak edenlere uzmanlar net yanıt verdi. 15 Ocak 2025’ten önce emeklilik dilekçesi verenler, 2025 yılında emekli olanlara kıyasla maaşlarını yüzde 31 oranında daha yüksek alacak. Emekli aylığı dondurulup yeniden çalışmaya başlanırsa, 2025’teki maaş düşüşünden etkilenilmeyecek.
Ayrıca, çalışmaya devam edenlere her 360 gün için bildirilen ortalama kazancın yüzde 2’si emekli maaşına ek olarak yansıtılacak.
2024 sonunda aceleyle emeklilik dilekçesi veren binlerce kişi, şu sıralar yeniden çalışma hayatına döndü. Ancak kafalarda ortak bir soru var: "Emekli maaşımı dondurup tekrar çalışırsam, ileride maaşım düşer mi?"
Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, bu çok merak edilen konuya açıklık getirdi. İşte Kıvanç’ın değerlendirmesi:
15 Ocak 2025’ten önce emeklilik dilekçesi verenler için güzel bir haber var. Bu tarihten önce başvuranlar, 2025’te emekli olanlara kıyasla yaklaşık yüzde 31 oranında daha yüksek maaş alıyor.
Örneğin; bugün 40.000 TL emekli maaşı alan bir kişi, dilekçesini 15 Ocak’tan sonra verseydi bu tutar 30.500 TL’ye düşecekti. Bu fark, ilerleyen yıllarda alınacak toplam emekli maaşına da doğrudan yansıyor. Yani erken davrananlar, uzun vadede kazançlı çıktı.
Emekli maaşınızı dondurup yeniden çalışmaya başlarsanız, 2025’teki maaş düşüşünden etkilenmezsiniz. Üstelik yeni çalıştığınız her 360 gün için, bildirilen ortalama kazancınızın yüzde 2’si oranında maaşınıza ek yapılır.
Örneğin: Brüt 60.000 TL maaşla 720 gün çalışırsanız, emekli maaşınız 2.400 TL artar. O süreçteki zamlar da hesaplanarak maaşınız güncellenir."
Ahmet Kıvanç’a göre kesin konuşmak zor, ancak hükümetin öngörülerine bakıldığında, emekli maaşını dondurup en az 5 yıl çalışan bir kişinin, 2024 seviyesindeki maaşına yeniden ulaşması mümkün görünüyor.
Emekli aylığını dondurup çalışmaya devam etmek, maaşta düşüş yaşamamak açısından güvenli bir yol. Fakat burada önemli olan nokta şu:
O süre boyunca yapacağınız çalışmanın, ileride alacağınız emekli maaşına ne kadar katkı sağlayacağı. Yani bu dönemde yaşanacak gelir kaybı, uzun vadede elde edilecek farkla dengeleniyor mu, bunu dikkatlice değerlendirmek gerekiyor.