GÜNDEM

Ekrem İmamoğlu davası görüldü: Duruşma ertelendi

Abone Ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davanın üçüncü duruşması Kartal’daki Anadolu Adliyesi 7’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. İmamoğlu'nun katılmadığı dava, 14 Aralık saat 11.30’a ertelendi.

Gazete Duvar'ın haberine göre; İmamoğlu’nun avukatı Gökhan Günaydın duruşmayı Gazete Duvar’a değerlendirdi. Günaydın “Hakimin taraflılığı çok açıktır. Reddi hakim talebimizi reddetti. Süleyman Soylu’ya söylenmiştir demesine rağmen ben de biliyorum diyerek bu kararı kurması taraflı olduğu açıktır. Herhangi bir usul, işlem yapmadan esas hakkındaki mütalaayı okudu. Hakimin taraflı olduğu açıktır” dedi.

Duruşma salonunda oluşan yoğunluk ve tartışmalar nedeniyle duruşma yarım saat geç başladı.

Hakim: Bu sözleri Soylu'ya söylemiştir

FOX TV muhabiri Gülşah İnce tanık olarak dinlendi. İnce, “Görüntüler ayan beyan ortada. Ekrem İmamoğlu’na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisi hakkında sarf ettiği sözlerini alıntılayarak kendisine sorduk” dedi.

Bunun üzerine avukatlar net olarak anlaşılması için kayda geçilmesini istedi. Hakim, “Herhangi bir çözümleme yapmaya gerek yok. Bu sözü kime söylediği belli. Süleyman Soylu’ya söylemiştir. Ben de o şekilde düşünüyorum” dedi.

Avukatların "sözlerinizi kayda geçirin" demesi üzerine, hakim sözlerini kayda geçirdi. Hakim daha sonra, “Bu sözleri Süleyman Soylu’ya dememiştir diyen birini tanımam bu dünyada. Belli zaten” demesi üzerine salonda gülüşmeler yaşandı.

Avukatlar reddi hakim talebinde bulundu

Mütalaasını mahkemeye sunan Savcı, diğer tanıkların dinlenmesini talep etti. Hakim, davaya bir yararı olmayacağını belirterek savcının talebini ve avukatların tanıkların zorla getirilmesi talebini reddetti.

Avukatlar, hakimin tarafsız olduğuna inanmadıklarını belirterek reddi hakim talebinde bulundu. Hakim, avukatların reddi hakim talebini reddetti.

Avukatlar: Savunma hakkımızı ihlal ediyorsunuz

Hakim, savcının esas hakkındaki mütalaasını sunmasını istedi. Avukatlar, itiraz ederek beyanların bitmediğini söyledi. Bunun üzerine duruşma avukat beyanlarıyla devam etti.

Avukatlar, esas hakkındaki mütalaasını alınamayacağını söyledi. Hakim, “İtiraz yolu açıktır. Bakalım savcı ne diyecek” dedi.

Avukatların "savunma hakkımızı ihlal ediyorsunuz" demesi üzerine Hakim, “Savunma hakkınızı ihlal edildiğini düşünüyorsanız ihlal sebebi olur” dedi.

Savcı esas hakkında mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı, İmamoğlu’nun Türk Ceza Kanunu'nun 'siyasi yasak' içeren 53. maddesinden cezalandırılmasını istedi.

Duruşma 14 Aralık’a ertelendi

Hakim duruşmayı, 25 Kasım 2022 tarihine ertelemek istedi. Ancak avukatlar karşı çıktı. Duruşma, 14 Aralık 2022 günü saat 11.30’a ertelendi.

Geniş güvenlik önlemi alındı

Duruşma öncesi adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. Yüzlerce CHP’li sabahın erken saatlerinde Adliye önünde toplanmaya başladı.

Önceki duruşmalarda CHP’lilerin toplandığı otopark alanı da kapatıldı. CHP’lilerin kararın hangi yönde çıkmasını kestiremedikleri için stresli. Olası bir ceza çıkması halinde İmamoğlu’nun İBB Başkanlığı’nı bırakması gerekiyor. İBB Meclisi’nde AK Parti çoğunluğu nedeniyle İBB Başkanlık koltuğunun AK Parti’ye geçmesi ve CHP’nin de elindeki en büyük belediyeyi kaybetmesi anlamına geliyor. Bu nedenle burada konuştuğumuz bazı CHP’lilerin endişeli olduğunu dile getiriyor.

'Burada olumsuz bir karar çıkacağı belli’

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, duruşmayla ilgili olarak şunları söyledi:

“Türkiye’yi dünyaya rezil eden bir davadır. Her halde demokrasiyi savunmamız gerekiyor. Burada olumsuz bir karar çıkacağı belli. Yeni bir başlangıç olur. Yargının çürüdüğü tescillenmiş olacak.”

Ne olmuştu?

İBB Başkanı İmamoğlu, 30 Ekim 2019 tarihinde Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen kongrede 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesine değinerek siyasi eleştirilerde bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde bir açıklama yaparak “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu da bunun üzerine “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” yanıtı verdi.

Ardından YSK suç duyurusunda bulundu, Soylu müdahil oldu ve İmamoğlu'na dava açıldı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede o dönem Yüksek Seçim Kurulu’nda çalışan Emekli YSK Başkanı Sadi Güven’in de aralarında olduğu 11 kişinin mağdur olduğu belirtilmişti.

İddianamede, İmamoğlu’nun "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapsi ile seçme ve seçilme haklarından mahrumiyeti istenmişti.