Türk Lirasındaki değer kaybını önlemek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Hazine Bakanlığı'nın uygulamaya aldığı yeni ekonomi modeliyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faizleri indirmesiyle enflasyonun düşmesi, TL'nin değer kazanacağı öngörülüyordu. Ekonomistlerse aksinin yaşanacağı konusunda uyarılar yapsa da iktidar ekonomi politikasını sürdürüyor.
Uzmanların uyarıları doğru çıktı, enflasyon rekor seviyeleri görürken, piyasa faizleri düşmedi, TL’deki değer kaybı da sürdü.
Ekonomi yönetimi de TL’deki değer kaybını ‘arka kapıdan’ döviz satışları ve çeşitli piyasa dışı düzenlemelerle tutmaya çalışıyor. Seçim döneminde de TL’deki değer kaybını yavaşlatmak için bankalara da sürekli yeni düzenlemeler getiriliyor.
KKM’DE REKOR ARTIŞ
Son dönemde düzenlemelerle cazibesi artırılan kur korumalı mevduatta (KKM) da haftalık rekor artışlar sürüyor. 12 Mayıs haftasında KKM hesapları 2,34 trilyon TL’ye çıktı.
MEVDUAT FAİZLERİ ZİRVEDE
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre mevduatta ağırlıklı bölümü oluşturan 1-3 ay arası mevduatlarda faiz 12 Mayıs haftası itibariyle yüzde 30'un üzerine çıktı. Böylelikle Ekim 2003'ten bu yana 1-3 ay vadeli mevduatlarda ilk kez yüzde 30 seviyesinin üzeri görüldü.
İktidar, bankalarda toplam mevduatın yüzde 60’ın TL’de olmasını istiyor, bunu yapmayan bankalaraysa ‘ceza’ uyguluyor. Bankalar da dolarlaşmanın yüksek olduğu piyasada mevduat faizini yüksek tutarak TL çekmeye çalışıyor.