EKONOMİ

Eğitim artık lüks oldu: Harcamalardaki yüzde 104.5'lik rekor artış velileri çıkmaza sürüklüyor

TÜİK'in Temmuz 2024 verilerine göre, eğitim harcamalarındaki yüzde 104.5'lik rekor artış aileleri zora sokacak. Artan yaşam maliyetleri ve özellikle eğitimdeki fahiş fiyatlar, velileri ekonomik bir çıkmaza sürüklerken Veli-Der Genel Başkanı Yılmaz, "Bizim için işin matematiği bitmiştir. Artık var olma mücadelesi en önemli mücadelemizdir" diyerek durumun vahametini gözler önüne serdi.

Abone Ol

Karar'da yer alan habere göre; Eğitim sistemindeki sorunlar büyürken, velilerin yükü katlanıyor. Çocuklarımızın temel ihtiyaçları bile karşılanamıyor. TÜİK'in Temmuz 2024 verilerine göre eğitim harcamalarında yaşanan yüzde 104.5'lik rekor artış, velileri çıkmaz bir sokağa sürükledi. Artan yaşam maliyetiyle birlikte velilerin gelirleri asgari ücrete yaklaşırken, eğitim bir lüks haline geldi.

Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz, "Bizim için işin matematiği bitmiştir. Artık var olma mücadelesi en önemli mücadelemizdir" diyerek durumun vahametini vurguladı. Millî Eğitim Bakanlığı’nın eğitimin gerçek sorunlarını görmezden geldiğini belirterek, zorlu bir eğitim-öğretim sürecinin başladığını ifade eden Yılmaz, çocukların okulda yeterince beslenemediğini, okullarda su içebilecek çeşmelerin bulunmadığını ve üniversite öğrencilerinin barınma sıkıntısı çektiğini belirtti.

ARTAN MALİYETLER VE EĞİTİMDEKİ SORUNLAR

Cumhuriyet'ten Taylan Gülkanat'ın aktardığına göre, Yılmaz, artan yoksullukla birlikte velilerin gelirlerinin asgari ücret düzeyinde ya da altında kaldığını, çocukların okulda yeterince beslenemediğini ve okullarda su içebilecek çeşme eksikliğinden bahsetti. Üniversite öğrencilerinin barınma ve beslenme sorunlarına da değinen Yılmaz, aşırı kalabalık sınıflar, yeterince personel olmaması nedeniyle yapılamayan temizlikler ve fiziksel altyapı yetersizlikleri gibi pek çok sorunun eğitim sürecini olumsuz etkilediğini vurguladı.

VELİLERE BİNDİRİLEN YÜK

Okulların fiziki yapıları ve donanımlarının yetersiz olması nedeniyle bu ihtiyaçların karşılanması için velilerden talep edilen paralar, okullarda sağlanamayan güvenlik, taşımalı eğitimde yaşanan sorunlar ve fahiş fiyatlı okul kantinleri, velilerin üzerindeki mali yükü artıran diğer faktörler olarak öne çıkıyor.

Yılmaz, velilerin eğitimle ilgili artan maliyetler karşısında var olma mücadelesi verdiklerini belirtti ve “Bizim için işin matematiği bitmiştir. Artık var olma mücadelesi en önemli mücadelemizdir” dedi.

Kaynak: KARAR