Dünya Meteoroloji Örgütü Salı günü yaptığı açıklamada, Dünyanın önümüzdeki aylarda şiddetli hava olaylarına hazırlanmaları ve sıcaklıkları kaydetmeleri gerektiğini söyleyerek hava durumu fenomeni El Nino'nun başladığını duyurdu.
El Nino, tropikal Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen ve ortalamanın üzerinde deniz yüzeyi sıcaklıklarına neden olan doğal bir iklim modeli olup, dünya genelinde milyarlarca insanı etkileyen hava durumu üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
El Nino'nun diğer bir evresi olan ve ortalamanın altında okyanus sıcaklıklarının görüldüğü La Niña'da bile son üç yıl kayıtlara geçen en sıcak yıllar olduğu tespit edildi.
Okyanus ısınmasının yanı sıra, El Niño olayları genellikle güney Güney Amerika, Afrika Boynuzu ve orta Asya'nın bazı bölgelerinde artan yağışlar olarak görülür.
Avustralya, Endonezya, Güney Asya'nın bazı bölgeleri, Orta Amerika ve Kuzey Güney Amerika'da şiddetli kuraklıkları, sıcak hava dalgalarını ve orman yangınlarını da arttırdığı biliniyor.
Diğer etkiler arasında Pasifik'teki tehlikeli tropikal siklonların ve kırılgan mercanların beyazlaması da var
Dünya bir süreliğine önceki seviyelerin 1.5 santigrat derece üzerine çıkabilir ve bu da aşırı sel, kuraklık, orman yangınları ve gıda kıtlığının artacağı anlamına geliyor.
Ülkeler Paris İklim Anlaşması'nda küresel ısınmayı sanayi öncesi sıcaklıklara kıyasla 2 altında, tercihen 1,5 santigrat derece ile sınırlandırmayı kabul etmişlerdi. Ancak insanlar fosil yakıtları kullanmaya ve gezegene yaptığı kirlilik yüzünden dünya halihazırda yaklaşık 1,2 santigrat derece ısınmış durumda.
Yükselen sıcaklıklar, normalin üstündeki sıcak okyanuslar, atmosferdeki karbon kirliliği ve yine Antarktika'daki düşük buz seviyeleriile 2023 yılında çok sayıda iklim rekoru şimdiden kırıldı.
Bu yıl Asya, Avrupa ve Amerika'da erken gelen ve uzun süren sıcak hava dalgaları insanların, hayvanların ve ekinlerin ağır hasar almasına yol açmış, gıda ve su endişesi getirmiş ve orman yangınlarına ortam hazırladı.