EKONOMİ

Dolarda yabancı etkisi

Abone Ol

Dolar kuru, tahvil ve swap piyasasında görülen yabancı sıcak para girişlerinin etkisiyle 32,50'nin altında yatay seyrini sürdürüyor. Piyasada bugün gündemde, Hazine'nin borçlanma ihaleleri olacak.

Dolarda yabancı etkisi

Dolar/TL swap ve tahvil piyasasında belirginleşen yabancı ilgisinin de desteğiyle sınırlı gerileyerek 32,50 seviyesinin altında seyrederken Hazine'nin bugün başlayacağı mayıs ayı iç borçlanma programı takip edilecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün kabine toplantısına başkanlık edecek. Hazine bugün Nisan 2025 itfalı Hazine bonosu ve iki yıl vadeli gösterge tahvilin yeniden ihraçları ile aylık iç borçlanma programına başlayacak.

Hazine, mayıs ayında 146,1 milyar TL iç borç servisine karşılık 140,7 milyar TL'si piyasadan 210,4 milyar TL iç borçlanma hedefliyor.

Yılbaşından beri neredeyse her ay iç borçlanmaya altın ve Euro cinsi ihraç ekleyen Hazine bu kez de ay sonunda iki yıl vadeli Euro cinsi tahvil ve kira sertifikası da ihraç edecek.

Bugün iç veri gündeminde ayrıca, nisan ayı reel efektif döviz kurunu endeksi ve TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporu bulunuyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğini belirterek, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı ise Mehmet Şimşek not artışının hükümetin uyguladığı ekonomik programın yansıması olduğunu ve devam edeceğini ifade etti.

İsrail ile ticaretin durdurulması ardından piyasalarda jeopolitik gelişmeler de takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündeme gelen kamu harcamalarında tasarruf öngören yeni ekonomi adımları da beklenmeye devam ediyor.

Asya borsaları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl faizleri düşüreceği beklentilerinin tekrar güçlenmesiyle yükselirken yen geçen hafta kaydettiği Japonya'nın piyasaya müdahalesi kaynaklı olduğu düşünülen güçlü yükselişin ardından değer kaybetti.

TCMB'DEN BİR GÜNDE 4 MİLYAR DOLARLIK ALIM

Bankacıların öncü verilerden yaptığı hesaplamaya göre Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta Salı günü, yaklaşık 4 milyar dolar ile tarihinin en büyük günlük döviz alımlarından birini gerçekleştirdi.

TCMB, TL likidite koşullarındaki sıkılığı bozmadan döviz birikimi yapmak adına attığı adımlar sonucu net uluslararası rezervler nisanda yaklaşık 1,5 milyar dolar geriledi. Aynı dönemde swaplar hariç net rezerv ise 17 milyar dolar artış gösterdi.

İşlemciler yabancı ilgisinin son dönemde ivmelendiğine dikkat çekerek, sürecin sınıra gittikçe yaklaşan Londra swap kısıtlamaların hafifletilmesi kararını da zamanla gündeme getirebileceği görüşünde. İşlemciler ilginin en çok swap ve TL cinsi tahvil piyasasında belirginleştiğine dikkat çekiyor.

NİSANDA TL DEĞERLENDİ

Dolar/TL bu sabah saat 08.52'de 32,39 civarında işlem gördü. TL dolar karşısında mart ayında yüzde 3,5 ile temmuz ayından bu yana en belirgin değer kaybını yaşamıştı. TL, nisan ayını ise dolar karşısında yüzde 0,04 ile sınırlı bir değer kazancı ile tamamladı. Mayıs ayında ise kur yatay seyretti. TL'nin ilk çeyrekteki değer kaybı ise yüzde 9 idi. İlk çeyrekte enflasyon yüzde 15 olmuştu.

Haftanın kalanında öne çıkan gündem maddesi TCMB'nin bu Perşembe günü açıklayacağı yılın ikinci enflasyon raporu olacak.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) nisanda yıllık bazda yüzde 70'e yaklaşırken hem ekonomi yönetimi hem de ekonomistler mayıstaki yüzde 75 ile zirve yapacağı düşünülen enflasyonda keskin düşüş başlayacağı konusunda hemfikir.

Merkez Bankası yıl sonunda bu düşüşün yüzde 36'ya ulaşacağını öngörürken piyasa beklentisi bu düşüşün yüzde 43,5'te kalacağı yönünde. Bu kapsamda enflasyon raporu mesajları yakından takip edilecek.