Dünya genelinde birçok kişi, göğüs ağrısı şikayetiyle doktora başvururken, bu rahatsızlığın nedeni hakkında yanlış düşüncelere kapılabiliyor. Bunların başında kalp krizi gelirken, uzmanlar ise her göğüs ağrısının kalp kriziyle ilgili olmadığını ve kansere işaret edebileceğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Muhammet Reha Çelik konuya dair, “Akciğer kanserinin en sık görülen belirtisi inatçı öksürüktür. Ayrıca göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüzde ve boyunda şişlik; omuz, kol, sırt ve ağrısı, yutma güçlüğü, balgamda kan görülmesi de akciğer kanserinin belirtilerindendir. Akciğer kanseri hastalarının 4’te üçünde öksürük ve zaman zaman buna eşlik eden kanlı balgam semptomları görülebilir. Baş ve kemik ağrısı, yorgunluk ve halsizlik de akciğer kanserinin yayılma belirtileri olabilir. Ancak, akciğer kanserinin her zaman belirti göstermediği, bazen tesadüfen saptanabileceği unutulmamalıdır” diye konuştu.

“SİGARA İÇENLERİN AKCİĞER KANSERİNE YAKALANMA İHTİMALİ 30 KAT FAZLA”

Akciğer kanserinin oluştuğu bölgeye göre farklı belirtiler gösterebildiğinin altını çizen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Muhammet Reha Çelik, “Örneğin, akciğer kanseri ses tellerinin hareketlerini sağlayan siniri etkileyerek ses kısıklığına yol açabilir ve bu, akciğer kanserinin en erken belirtileri arasında yer alıyor. Ses kısıklığınız iki hafta veya daha uzun sürüyorsa tıbbi yardım almanız gerekiyor demektir” şeklinde konuşarak akciğer kanserinin nedenlerini de şöyle sıraladı:

“Akciğer kanserinin en yaygın nedeni sigaradır. Ancak hayatında hiç sigara içmemiş kişilerde de akciğer kanseri ortaya çıkabiliyor. Öte yandan sigara, akciğer kanserinin en büyük risk faktörüyken, vakaların yüzde 85’inden fazlası sigaradan kaynaklanıyor. Araştırmalar, sigara içen kişilerin akciğer kanserine yakalanma riskinin, hiç sigara içmeyen kişilere göre 30 kata kadar daha fazla olduğunu gösteriyor.”

Kalp Krizi Riski Tespit Edilebilir Mi? Erken Önlemin Önemi! Kalp Krizi Riski Tespit Edilebilir Mi? Erken Önlemin Önemi!

RİSK TAŞIYANLAR, DÜŞÜK DOZ BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLE YILLIK TARAMA YAPTIRMALI

Akciğer kanseri için yüksek risk taşıyanların düşük doz bilgisayarlı tomografi ile yıllık akciğer kanseri taraması yaptırması gerektiğinin altını çizen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Muhammet Reha Çelik, “Akciğer kanseri taraması, genellikle 45 yaş ve üzeri, uzun yıllardır yoğun sigara içen ve sağlık durumu iyi olan kişilere öneriliyor.  Akciğer kanseri belirti ve semptomları olan kişilerden bazı testler isteniyor. Gerekirse akciğer röntgeni veya bilgisayarlı tomografi taraması da yapılıyor. Balgamlı öksürük görüldüğünde ise balgam örneği alınarak laboratuvarda incelenebiliyor. Tümör olduğu düşünülen bir doku örneği, biyopsi adı verilen bir yöntemle araştırılıyor. Sonuçlara göre tanı konuyor ve tedavi planlanıyor. Göğüs cerrahisi tedavilerinde en güncel gelişmeler ve minimal invaziv ameliyat tekniklerinin kullanılması (videotorakoskopik ameliyatlar- VATS), çok daha küçük kesi veya kesiler ile ameliyat yapılmasını ve hastanın ameliyat sonrasında daha az ağrı ve yan etkiler ile daha hızlı iyileşmesini sağlıyor” ifadelerini kullandı.