Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde dün sabah saat 04.17'de 7,4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi. Dün depremden 9 saat sonra AFAD deprem büyüklüğünü 7,7 olarak revize etti. Dün öğle saatlerinde Kahramanmaraş merkezli 7 büyüklüğündeki yeni bir deprem hasarlı binaların da yıkımına neden oldu…
Büyük iki deprem Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. Afet bölgelerinde ekipler ilk andan itibaren çalışmalarını sürdürüyor.
Feci yıkımların yaşandığı depremde birçok bölgede enkaz arama kaldırma çalışmaları devam ederken afetten etkilenen bazı şehirler hālâ yardım bekliyor… Ancak olumsuz hava şartları bölgelere ulaşımda ve çalışmalarda aksamalara neden oluyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 5 bin 894 kişinin hayatını kaybettiğini, 34 bin 810 kişinin yaralandığını bildirdi.
İşte depremin ikinci gününde yaşanan güncel gelişmeler;
“Milli yas ilân edildi”
Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir.
Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir" açıklamasını yaptı.
“AFAD'a göre yıkılan ve teyit edilemeyen bina sayısı 5 bin 527”
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar bu sabah saatlerinde, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 426 kişinin yaralandığını bildirdi. Henüz teyidi yapılmamış ancak yıkıldı ihbarı gelen toplam bina sayısı 11 bin 302, ihbarın içinde yıkıldığı teyit edilen bina sayısı 5 bin 775 dedi. AFAD'ın bu verilerine göre yıkılan ve teyit edilemeyen bina sayısı 5 bin 527 idi.
THY, 4 ilden İstanbul'a yapılacak uçuşlarda bilet fiyatını 100 TL olarak sabitledi
Türk Hava Yolları (THY), deprem bölgesindeki çalışmalara destek için Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ'dan İstanbul'a yapılacak tüm uçuşlarda bilet fiyatını 13 Şubat'a kadar, vergiler dahil 100 TL olarak sabitlediğini duyurdu.
Milli yas ilanının ardından tüm Türkiye'de bayraklar yarıya indirildi
Milli yas ilanının ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile tüm yurttaki kamu binalarında ve dış temsilciliklerde gönderdeki Türk bayrakları yarıya indirildi.
Yardım çalışmalarından yürekleri burkan detaylar
Ülke genelinde afet bölgelerine STK'lar ve gönüllüler tarafından yardımlar sürüyor. Ankara'da devletin verdiği ödeme ile geçimi sağlayan bir vatandaşın, bebeğinin kalan son yarım mamasını ve çocuğuna ördüğü kıyafetleri gönderdi. “Yarımdır ama temizdir” dedi.
“Bir kadını yaralı olarak kurtaran komando gözyaşlarını tutamadı”
“Anne ve bebeği depremden 29 saat sonra enkazdan sağ çıkarıldı”
Deprem bölgesine "Şehidimin giyemediği çoraplar" notuyla yardımda bulunuldu
Sayı yükseliyor
Kahramanmaraş merkezli depremlerde saat 12.10 itibarıyla 3 bin 549 kişinin hayatını kaybettiği, 22 bin 168 kişinin yaralandığı bildirildi.
MEB'den 10 ildeki depremzedelere barınma ve yemek hizmeti
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremlerden etkilenen 10 ilde Bakanlığa bağlı yurtlar, pansiyonlar, öğretmenevleri ve uygulama otellerinde yaklaşık 251 bin kişiye barınma hizmeti sunduklarını ayrıca günlük 372 bin kişilik yemek kapasitesiyle vatandaşlara hizmet verdiklerini bildirdi.
AB: Bu açık ara son yıllarda şahit olduğumuz en büyük depremlerden
Avrupa Birliği Komisyonunun acil durum yetkilisi Hans Das, Türkiye'de meydana gelen depremler için "Bu açık ara son yıllarda şahit olduğumuz en büyük depremlerden biri." dedi.
Zonguldak'taki maden işçileri, deprem bölgelerinde arama kurtarma çalışmalarına katılıyor
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden işçileri, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından bölgedeki arama kurtarma çalışmalarına desteğini sürdürüyor.
Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki afetin yıkımlara yol açtığı bölgelerde, halihazırda TTK çalışanı 752 maden işçisi kurtarma faaliyeti yürütüyor.
Kömür üretiminde kullandıkları tahkimat yöntemiyle ilerleyen ve yer altında edindikleri tecrübeleri deprem bölgesinde kullanan madenciler, birçok vatandaşın enkaz altından kurtarılmasını sağladı.
Kişisel eşyalarının yanı sıra kazma, fener, kürek, jeneratör, baretlerini yanlarına alan 500 maden işçisi daha hazırlıklarını tamamladı.
Kozlu, Üzülmez, Karadon, Armutçuk ve Amasra müessese müdürlüklerinden kara yoluyla Ankara ve İstanbul'a giden işçiler, hava yoluyla deprem bölgelerine sevk ediliyor.
Bölgeyle koordinasyon halinde ihtiyaca binaen arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere maden işçilerinin gönderilmeye devam edileceği belirtildi.
Esnaf ve fırıncılar deprem bölgesinin ekmek ihtiyacını karşılamak için işbirliği yaptı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu, depremlerden zarar görenlerin ekmek, su ve diğer acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere işbirliği yaptı.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden zarar gören vatandaşlara yardım faaliyetleriyle ilgili açıklama yaptı.
TESK ve Türkiye Fırıncılar Federasyonu işbirliğiyle afetten zarar görenlerin başta ekmek olmak üzere acil ihtiyaçlarını karşılamak için eş güdümle çalışmalarının sürdüğünü belirten Palandöken, "Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gibi ilgili bakanlıklarımızla koordineli olarak başta ekmek, su gibi acil ihtiyaçlar için önemli bir lojistik destek sağlamaya gayret ediyoruz." ifadesini kullandı.
Palandöken, dünden bu yana bölgeye sevk edilen ekmek yardımlarını vatandaşlara ulaştırmak üzere güvenlik güçlerinin önemli efor sarf ettiğinin altını çizerek, "Ekmek ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili problem tahmin ediyorum ki bugün akşam itibarıyla çözülecek." değerlendirmesinde bulundu.
Palandöken, burada kaybedilen canların acısının hiçbir zaman dinmeyeceğini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Daha fazla ölüm vakasıyla karşılaşmamak için devletimiz elinden gelen imkanları sarf ediyor. Biz de lojistik destek olarak en önemli ihtiyaç olan ekmek, su, battaniye, ısıtıcı gibi ihtiyaçların temini için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Dün birkaç tır su gönderdik ama halen bazı bölgelerde su sıkıntısı devam ediyor. Diğer taraftan belediyeler, yerel yönetimler su sıkıntısını çözdükten sonra inşallah yaraları sarmaya devam edecek. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralı vatandaşlarımıza ise acil şifalar diliyorum. Acımız çok ama çok büyük, milletimizin başı sağ olsun. Allah milletimize bir daha böyle afet yaşatmasın."
Esnafa yardım çağrısı
Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus da Türkiye'yi sarsan bu üzücü durumun yine ülke insanının yardımseverliğiyle aşılacağına inandığını belirtti. Çelikus, "Esnafımız 1000 yıldır topluma ve devletine desteğini esirgememiş, yeri geldiğinde vatanı savunmuş, milletine sahip çıkmıştır. Esnafımızın elinden geleni yapacağına güveniyoruz ve özellikle deprem sonrası gereken ihtiyaç ürünlerini satan esnafımıza acilen yardım etmeleri çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı.
Kapadokya Havalimanı'ndan havalanan 17 askeri helikopter deprem bölgesine hareket etti
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yürütülen çalışmalara destek vermek için tahsis edilen 17 askeri helikopter, Kapadokya Havalimanı'ndan havalandı.
Depremin acı bilançosu artmaya devam ediyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan depremin 2. gününde son duruma dair açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, 3 bin 549 vatandaşın vefat ettiğini, 22 bin 168 vatandaşın yaralandığını açıkladı. “En büyük tesellimiz şu ana kadar 8 binin üzerinde vatandaşımızın enkaz altından sağ olarak kurtarılmış olmasıdır” dedi.
“OHAL ilan edildi”
Erdoğan, "Anayasanın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık." dedi"Anayasanın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık." dedi
TBMM'den Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili ortak bildiri
AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti’nin TBMM grupları, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili ortak bildiri yayımlayarak, "Vatandaşlarımızın yanında ve hizmetindeyiz." mesajı verdi.
"Acımız tarifsizdir." vurgusu yapılan bildiride, bu kara günde devletin, bütün birimleriyle teyakkuzda olduğu, depremden etkilenen vatandaşların yaralarını sarmak için tüm gayretiyle çalıştığı kaydedildi.
"Meclisimiz yaşananları her boyutuyla yakından takip ediyor"
Milletin acısının, milli iradenin tecelligahı olan Mecliste de derinden hissedildiği aktarılan bildiride, "Bu süreçte devletimizin tüm kurumları gibi Meclisimiz de ayakta ve yaşananları, her boyutu ile yakından takip ediyor. Milletvekillerimizin büyük kısmı, depremden etkilenen yerleşim birimlerimizdeki çalışmaları yakından izlemek ve yardım çalışmalarına bizzat katkı sunabilmek amacıyla bölgeye intikal etmiş bulunuyor." ifadelerine yer verildi.
Meclisin, bu elim zaman diliminde milletvekillerinin, depremden etkilenen halkın acısını yerinde paylaşabilmesi ve deprem nedeniyle oluşan yaraların sarılmasına katkı sunabilmesi için çalıştığı aktarılan bildiride, şunlar kaydedildi:
"Ülkemizle birlikte depremden etkilenen komşu ülkelerden gelen can kaybı ve yıkım haberleri üzüntümüzü artırdı. Bu vesileyle depremden etkilenen KKTC, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, Mısır, Filistin ve İsrail halklarına da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Yine milletimizin acısını paylaşmak ve yaralarımızı sarmak için taziye ve destek mesajları ile yardım gönderen yabancı devletlerin parlamentolarına ve diğer yetkililerine teşekkür ediyoruz. Ayrıca ülkemizin dört bir yanında depremin yaralarını sarmak için yardım çalışmalarına katkı sağlayan, maddi veya manevi destek sunan her bir vatandaşımıza da şükranlarımızı sunuyoruz.
TBMM Başkanlığı ve TBMM'nde grubu bulunan 5 siyasi partinin temsilcileri olarak depremle sarsılan vatandaşlarımızın yanında ve hizmetindeyiz. Milletimizin, tarihinde yaşadığı benzer felaketlerde olduğu gibi bu acı günde de bağrında açılan derin yarayı, milli birlik ve beraberlik ruhu içinde dayanışma ile aşacağına olan inancımız tam. Milletimizin başı sağ olsun."
TBMM Başkanı Şentop, Genel Kurulda, ortak bildiriyi okumadan önce, Kahramanmaraş merkezli ve toplam 10 ili etkileyen depremler nedeniyle milletçe büyük bir acı yaşandığını söyledi.
Depremde hayatını kaybedilenlere Cenabıhak'tan rahmet, yaralılara şifa dileyen Şentop, "Kaybettiğimiz vatandaşlarımızın yakınlarına, depremi yaşayan ve dışarda soğuk kış şartları içinde mücadele eden vatandaşlarımıza sabırlar diliyorum. Başımız sağ olsun." diye konuştu.
Şentop, daha sonra yarın saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.
Bu arada Meclis Başkanı Şentop, Genel Kurulu sonrasında gazetecilerin OHAL kararına ilişkin sorusunu da cevapladı.
OHAL ilanına ilişkin kararın Meclise sunulacağını belirten Şentop, bu kararı görüşmek için Genel Kurul çalışmalarına ara vermediklerini söyledi.
Deprem bölgesine yardım ve destekler sürüyor
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler nedeniyle Türkiye genelinde deprem bölgesine yapılan yardımlar sürüyor.
THY, deprem bölgesindeki illerden uçuşları ücretsiz yaptı
Türk Hava Yolları, (THY) depremden etkilenen illerden yapılacak yurt içi direkt uçuşların 13 Şubat Pazartesi gününe kadar ücretsiz yapılmasına karar verdi.